Родителите отдавна го предполагат, но сега лекарите имат доказателство -

...
Родителите отдавна го предполагат, но сега лекарите имат доказателство -
Коментари Харесай

Учените потвърдиха: Електронните дисплеи "изяждат" съня на децата

Родителите от дълго време го допускат, само че в този момент лекарите имат доказателство - колкото повече време тинейджърите прекарват пред екраните на компютри и мобилни телефони, толкоз по-малко спят, изключително в случай че употребяват устройство директно преди заспиване, написа The Guardian, представен от Фокус. Научният екип е провел проучването си измежду съвсем 10 000 души на възраст сред 16 и 19 години в Норвегия през 2012 година и са разгласили отчета си в журнала BMJ.

Тинейджърите са отговаряли на въпроси за моделите си на сън, какъв брой дълго стоят пред екран отвън учебно заведение и какъв тип устройство употребяват. Участниците са показали, че се нуждаят от сред 8 и 9 часа сън, с цел да се усещат отпочинали. Проучването е открило, че тинейджърите, прекарали пред екран повече от четири часа дневно е по-вероятно да спят по-малко от пет часа през нощта. Наред с това вероятността да имат потребност от над 60 минути, с цел да заспят е с 49 % по-голяма. Възрастните нормално заспиват в границите на по-малко от 30 минути. Резултатите от изследването демонстрират, че при участниците, които употребяват компютър или мобилен телефон през последния час преди лягане вероятността да имат потребност от повече от 60 минути, с цел да заспят е с сред 52 и 48 % по-висока.

Изследователите, ръководени от Мари Хайсинг в районния център за детско здраве в град Берген, показват няколко вероятни пояснения. Едното е напълно просто - тинейджърите си лягат по-късно и по този начин времето, прекарано с компютърни устройства “изяжда ” част от времето за сън. Друго съмнение е, че ярката светлина на екраните нарушава ритъма ден-нощ, която инструктира мозъка по кое време би трябвало да сме будни и по кое време да спим. Вследствие на прекомерно дълга игра се следят и мускулни болки, напрежение и главоболие.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР