Родителите на над 3 хил. деца, които не са били

...
Родителите на над 3 хил. деца, които не са били
Коментари Харесай

Компенсация до 413 лв. месечно ще получават родителите, чиито деца не са приети в ясла

Родителите на над 3 хиляди деца, които не са били признати в общинска ясла заради липса на свободни места, ще получават месечна отплата в размер на до 413 лева Сумата е равна на междинния месечен размер на средствата от държавния бюджет за издръжката на дете в предучилищното обучение в общинските и държавните детски градини и учебни заведения. Това планува проектонаредбата за изискванията и реда за даване и погашение на средства от държавния бюджет за обезщетения на разноските, оповестена за публично разискване.

Средствата са планувани в бюджета за 2023 година и са в размер на 10 млн. лева През миналата година те са били по-малко - 600 хиляди лева Изплащанията ще бъдат осъществявани със задна дата - от юни.

Компенсацията цели да покрие разноските на фамилиите за частна ясла или при подписан контракт с детегледачка.

Средствата ще бъдат за деца, навършили тримесечна възраст, за интервала до първи септември на годината, в която ще навършат три години.

Родителите имат право да получат средства за компенсиране на разноските им, свързани с развъждане, образование и образование на децата им, в случай че по едно и също време са изпълнени следните условия:

Детето е кандидатствало за банкет в общинска детска ясла или яслена група на общинска или държавна детска градина, в чийто съседен регион се намира актуалният адрес на детето, и не е било признато заради липса на свободни места

Общината по сегашния адрес на детето не e предложила на родителите друго място в общинска детска ясла или яслена група в общинска детска градина заради липса на свободни места във всички общински детски ясли и общински детски градини в прилежащия район

Родителите не получават подкрепяне от държавния бюджет, като се изключи месечни помощи за развъждане на дете по Закона за фамилни помощи за деца, или подкрепяне за сметка на оперативни стратегии за същите дейности

За развъждане на детето не се употребява отпуск по Кодекса на труда за развъждане на дете до навършване на 2-годишната му възраст.

 

 

 

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР