Родителите на 10 922 новородени са пожелали извличане и съхранение

...
Родителите на 10 922 новородени са пожелали извличане и съхранение
Коментари Харесай

Родителите на 10 922 бебета у нас са запазили техни стволови клетки от пъпната връв

Родителите на 10 922 новородени са поискали добиване и предпазване на стволови кафези от пъпната шнур при раждане през 2022 година по данни на Изпълнителна организация „ Медицински контрол “. През юли се организира интернационалната самодейност Месец за повишение на информираността за стволовите кафези.

Целта е да се увеличи образоваността на медицинските експерти и обществото за актуалните практики при вземането, съхранението и приложението на стволови кафези от пъпна шнур.

Интересът на бъдещите родители за предпазване на стволови кафези от пъпната шнур при раждане нараства последователно, като делът на непокътнатите проби у нас се усилва от 16 на 19% за 1 година, оповестява БНР.

По данни на Националния статистически институт в България през 2021 година са родени 58 678 деца, а съгласно статистиката на Изпълнителна организация „ Медицински контрол “ за 9133 от тях са непокътнати стволови кафези. През 2022 година при общо 56 917 новородени са непокътнати стволови кафези за 10 922 бебета, или за 19% от всички.

У нас работят интензивно 6 тъканни банки. От тях 3 са представителства на интернационалните тъканни банки с позволение да правят единствено част от процеса, а точно вземането на кафези и изпращането им в лаборатория за обработка, и 3 български, които имат позволение за целия развой – взимане, превозване, обработка и предпазване.

Важно е родителите да знаят, че взетите, обработени и съхранявани в България стволови кафези от пъпна шнур могат да се транспортират и ползват за лекуване на всички места по света. Стволовите кафези се извличат от кръвта и тъканта на пъпната шнур, отделена и съхранена по специфичен метод по време на раждането. Решението за това се взема по време на бременността, като най-късно преди раждането бъдещите родители би трябвало да са избрали тъканна банка и да имат контракт с нея.

Предимството на съхраняваните в български тъканни банки проби е, че клетките се извличат и обработват допустимо най-скоро след раждането, а това е изискване за заледяване и предпазване на оптимално количество живи кафези. Периодът сред вземането и обработката би трябвало да бъде допустимо най-кратък. Това е основно в целия развой, защото с напредването на времето необработените кафези умират.

При нужда замразените кафези могат да се транспортират до лечебни заведения у нас и в чужбина в специфични съдове при температура към минус 190 градуса, каквито са и изискванията на предпазване. За приложение в страни от Европейски Съюз се изисква тъканната банка, съхранила клетките, да даде цялата нужна здравна документи, както и заявления от родителите за тяхното предпочитание за освобождение на тестът стволови кафези. За страни отвън Европейски Съюз в допълнение е належащо и позволение за изнасяне на биологичен материал, което се издава от Изпълнителна организация „ Медицински контрол “.

Тази година са освободени за трансплантация следващите 2 проби, частно съхранени стволови кафези в българска тъканна банка. Пробите са превозени до страна отвън Европейски Съюз, с цел да бъдат приложени за повлияване на положение от аутистичния набор при дете.

Към днешна дата посредством стволови кафези се лекуват повече от 100 болести, измежду които някои типове анемия, левкемии и имунни нарушавания, даже СПИН. Разработват се и новаторски лечения, основани на стволови кафези, за възстановяване на положението при аутизъм, за лекуване на диабет вид 1 и други Със стволови кафези могат да се възстановят тъкани и даже да се основат цели органи. Звезди на спорта като Рафаел Надал, Кристиано Роналдо и Дейвид Бекъм са предприемали лечения със стволови кафези, с цел да лекуват контузии.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР