Родителите излизат на протест срещу Стратегията за детето на 11

...
Родителите излизат на протест срещу Стратегията за детето на 11
Коментари Харесай

Пловдивчани на протест срещу Стратегията за детето

Родителите излизат на митинг против Стратегията за детето на 11 май в Пловдив. Организирали са се във Facebook група поради противоречие със стратегическия документ, който разписва политиката на страната и разнообразни институции до 2030 година във връзка с децата. Според недоволните тя ще даде право на разнообразни служби да се намесват в персоналния живот на фамилията. Опасяват се също да не се стигне до елементарно извеждане на деца от вкъщи им.

Протестът е под наслов „ Да запазим българското семейство ”

В 17,30 часа в събота от пл. „ Джумаята ” протестиращите ще преминат в шествие по Главната до Общината.

Семействата, които се включват в акцията, поддържат главното искане на националния цивилен митинг „ Не на тактиката на детето 2019-2030 ” - за тотално отменяне на актуалната тактика и законодателните промени в нейна поддръжка. Настояват да стартира работа по напълно нова тактика с представители, излъчени от регионалните градове, като новият документ се съобрази с Конституцията, Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето, традициите и обичаите в района.

Пловдивските протестиращи прибавят и свои претенции - да вземем за пример за мониторинг и инспекция на работата на системата за протекция на детето и механизмите за надзор. Твърдят, че в този момент те работят несъответстващо. Предлагат мониторингът да се реализира и с присъединяване на родители, като вършат спогодба, че конкретиката ще бъде оповестена в допълнение.

Подкрепящите митинга държат тактиката да бъде ориентирана към подкрепяне на фамилията и детето в него,

а не като независим индивид на права. В тази връзка желаят документът да не е с фокус върху детето, както е написан в този момент, а върху фамилията. „ В сегашния си тип тактиката е доста лицеприятна, само че при неналичието на написани механизми е допустимо след това в поднормативни актове нещата да се изопачат ”, изясни юрист Васил Попов, който е дефинирал пловдивските претенции. Опитът му с проблеми, по които е работил, го кара да изиска и засилен институционален надзор върху доставчиците на обществени услуги с присъединяване на родителя, близки и родственици, които не поставят грижи за дете, както и цялостен достъп на близки до метода на осъществяване на обществената услуга и досието с приложените по отношение на детето ограничения. Юристът изяснява, че е имал случаи тази информация да става налична чак в хода на правосъден спор. Попов се притеснява, че с заявеното слагане на детето във фокуса грижата за него може да пренебрегва родителите.

Като показва, че към

1 млн. деца у нас са в евентуален риск поради спор сред майката и бащата,

юристът издига глас също тактиката да подсигурява равни права и благоприятни условия на родителите за полагане на грижи за децата при бракоразвод и разлъка, както и да дефинира насоки за законодателни промени за съблюдаване на тези права от органите по протекция.

Твърди още, че в адвокатската си процедура се е натъквал на непозволени дейности на обществени служащи, по тази причина търси консолидация на фамилиите под тепетата да изискат и засилена, лична, административнонаказателна отговорност на такива чиновници, съпроводена с бърз и съответен надзор.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР