Родителите често погрешно смятат, че всички проблеми с говора ще

...
Родителите често погрешно смятат, че всички проблеми с говора ще
Коментари Харесай

На каква възраст да заведем детето на логопед

Родителите постоянно неправилно считат, че всички проблеми с говора ще се решат от самосебе си, когато детето навърши шест или седем години. Защото, в случай че преди учебно заведение то има някакви компликации, те надали ще се решат бързо. Затова не трябва да отлагате консултацията със експерт. 
Логопедът Ирина Березовская изброява  конкретни проблеми и обстановки, в които би трябвало да заведете детето си на експерт в по-ранна възраст.

На 2 години

Двегодишно дете се нуждае от логопед, когато не схваща речта на възрастен, не издава никакви звуци, не употребява използва звукоподражателни звуци и не произнася елементарни думи.

За 3 години
На три години си коства да се консултирате с логопед, в случай че детето към момента не прави фрази, приказва на личния си език, не произнася звуците: а, о, у, и, е, б, п, м, т, д, н, г, к, х, в, ф или у или, в случай че това, което излиза от устата му е цялостна каша.

На 4 години

Сигнал за тревога на тази възраст: не произнася с, з, ц, прескача или пренарежда сричките, не познава цветовете, обърква имената на животни, зеленчуци и плодове.

Към петата година

До 5 -годишна възраст детето би трябвало да овладее всички аспекти на родната тирада.
Струва си да се свържете с логопед, в случай че детето не произнася звуците ш, ж, ч, щ, прави неточности в окончанията, не знае по какъв начин да преразказва или дава отговор на въпросите с една дума.

На 6 години

Шестгодишно дете се нуждае от логопед, в случай че не произнася звуците р, л, не знае по какъв начин да дефинира първия и последния тон в една дума, не може да запомни букви и да научи писмеността, не знае сезоните и бърка " дясно " и " ляво ".

Специалистката припомня, че изброените отклонения в речевото развиване на детето могат да повлияят на психическото му развиване, да доведат до изолираност или колебливост, да намалят триумфа в учебно заведение, по тази причина е значимо проблемите с речта да се вземат решение в точния момент. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР