Родители в надпревара за най-екзотично име на наследника си. Новородените

...
Родители в надпревара за най-екзотично име на наследника си. Новородените
Коментари Харесай

Модата в имената на българските деца: Урания-Мария, Максимус, Нивалин

Родители в конкуренция за най-екзотично име на наследника си. Новородените у нас се кръщават с все по-нестандартни и истински имена, демонстрира ново проучване на учените от Българска академия на науките.

Като при всяко друго нещо и освен това си има мода. Все повече родители сами измислят името на детето си в желанието си да звучи неповторимо - измежду образците са Благодара, Емима, Живодара, Зоринела. А при момчетата - Дарян, Емислав, Маркиан, Нивалин.

Продължава и наклонността от последните няколко години децата да се кръщават с повече от едно малко име - и тук родителите демонстрират творчество - Амбра-Рос, Изабелла-Грация и Урания-Мария. Не липсват и тройни имена - като Анн Мари Роси и Ева София Катерина.

С бързи темпове навлизат и от ден на ден задгранични западни имена - Айви, Вайлет, Дейзи, Джорджина, Джули. А при момчетата - Винченцо, Кристиано, Максимус и Франко.

От 45 години доктор Григорова е първата, която научава имената на бебетата, незабавно откакто поемат първата си глътка въздух, съобщи Нова телевизия.

„ Напоследък все по-малко родители съблюдават остарялата българска традиция да се кръщава дете на името на някой от родителите на дамата или брачна половинка ”, изяснява доктор Валентина Григорова от Първа АГ болница „ Света София ”.

Някога обаче модата била друга.

„ Стараеха се да са на някакви сериали, някакви известни персони, спортисти. Освалдо, Есмералда. Даже и Парис Хилтън. Много деца се кръщаваха на фолк звезди, надявайки се техните деца да замязят на фолк звездите, което беше тяхната фантазия ”, споделя доктор Валентина Григорова от Първа АГ болница „ Света София ”.

В столицата и в огромните градове има взрив на късите, трибуквени имена - като Леа, Кая, Вая и Ная. Тенденцията съгласно специалистите важи за цяла Европа. В по-малките градове пък по-често се срещат имената с наставка " „Картотека и архив" (служба в ПГУ) ", като Веселинка и Даринка. Все по-често децата се записват и единствено с галено име.

И макар че обичайните български имена изчезват, от ден на ден родители се завръщат към имената на ханове и царе - като Тервел, Крум и Иван-Александър.

 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР