Родители сигнализират, че вече трети месец не получават компенсации за

...
Родители сигнализират, че вече трети месец не получават компенсации за
Коментари Харесай

Родители сигнализират, че вече трети месец не получават компенсации за неприетите им в детска градина деца

Родители алармират, че към този момент трети месец не получават обезщетения за неприетите им в детска градина деца, за това алармира депутатът Елисавета Белобрадова във въпрос до министрите на финансите – Росица Велкова и на опазването на здравето Асен Меджидиев.

Министър Велкова прецизира, че според процедурата родителите, които желаят да получат обезщетения за осъществените от тях разноски, следва да подадат заявление в общината по сегашен адрес на детето. Общинската администрация прави инспекция на документите, както и допустимостта на разноските.

Със заповед на кмета на общината се дефинира размерът на компенсацията за позволените разноски за съответния месец или родителят получава стимулиран отвод. Размерът на компенсацията се дефинира за всеки месец поотделно на база на фактически осъществените от родителя разноски. Общините дават на здравното министерство информация за размера на средствата, които да бъдат изплатени на родителите.

Средствата се дават на общините с акт на Министерски съвет по предложение на здравния министър, прецизира Велкова. Тя добавя, че на 7 декември са утвърдени добави средства по бюджетите на общините за компенсиране на разноските на родителите за септември и октомври тази година. Сумата за септември е 421 хиляди лв., а за октомври близо 600 хиляди лв..

След обявяване в Държавен вестник на постановленията на Министерски съвет, финансовото министерство ще даде на общините въпросните средства, показва министър Велкова, представена от Pariteni.bg. И добавя, че парите би трябвало да бъдат изплатени на родителите от общините по сегашен адрес на детето в период до 15 работни дни от влизането в действие на акта на Министерски съвет. 

Родителите, които са платили предплатено таксите по контракт с частна детска градина или ясла преди 1 септември 2022 година, към този момент няма да дават фактура за осъщественото заплащане, прецизира министърът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР