Роденият в село Зара, Саратски район, Сергей Влаев, успя да

...
Роденият в село Зара, Саратски район, Сергей Влаев, успя да
Коментари Харесай

„Руският мир“ в Херсон през погледа на един бесарабски българин:

Роденият в село Зара, Саратски регион, Сергей Влаев, съумя да напусне Херсон, преминавайки през 35 контролно-пропускателни пункта. Но преди този момент мъжът е живял два месеца в окупирания град, написа " Бесарабски фронт ".

За това какво му се наложи да види със личните си очи, Сергей описа на своите съселяни, които към момента не схващат какво е „ съветски мир “. Видеото с разтърсващия роман на българина по-късно беше оповестено във Facebook от админа на групата „ Камчик исторически “ Олена Паслар.

„ Ако някой мисли, че в Херсон в този момент е добре, поканвам ви там на адрес ул. Университетска, 108 – А, ап.1 “, обръща се мъжът към съселяните си. По думите на Сергей той е напуснал града на 59-ия ден от окупацията. По това време към този момент било невероятно да се остава там. За да изтеглят пари от банкомат, хората трябвало да чакат на опашка три дни, записвайки номерата на реда си на ръцете си. В същото време предел за евакуиране бил едвам три хиляди гривни (около 15 лева - бел. БФ). Това е при изискване, че сте клиент на Ощадбанк. Ако сметката ви е в друга финансова институция, единствено хиляда.

Цяла седмица в града не бе доставяна храна. След това на пазара се появили картофи. На опашката на сергията била повече от триста индивида. После се появил лук…

„ Комендантският час стартира в седем часа. - продължава описа си Сергей. - След това на улицата излиза БМП или БТР. Ако някой е на открито по това време - стреля се на месо. Разхождат се по дворовете (нашествениците)... Харесват си някоя кола – чупят стъклото, палят и отпътуват. Ударили са се някъде по пътя или им е приключил бензинът – зарязват я и отпътуват... Ето такова е “руският мир “.. Сергей като по знамение е съумял да напусне града. За да измине 120 километра, са му били нужни 15 часа. Сега мъжът е в родното си село. Днес той поздравява сънародниците си с Деня на независимостта на Украйна и чака успеха.

Източник: Yug.today


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР