Роденият на 4 август 1901 г. в Ню Орлиънс, Луизиана,

...
Роденият на 4 август 1901 г. в Ню Орлиънс, Луизиана,
Коментари Харесай

5 песни на Луис Армстронг, които светът никога няма да забрави

Роденият на 4 август 1901 година в Ню Орлиънс, Луизиана, Луис Армстронг, прочут с прякорите си Сачмо, Сач и Попс, не инцидентно е наименуван " геният на джаза ". Творчеството му несъмнено бележи цяла една нова ера в музиката. 

Интересен факт е, че той самият твърдял, че е роден на 4 юли 1900 година, както е маркирано и в доста негови биографии. Въпреки че умира през 1971 година, едвам в средата на 1980 година, когато са открити кръщелните му документи, оказва се, че същинска му рождена дата е 4 август 1901 година

Американският джаз музикант, тромпетист, вокалист и композитор, несъмнено се трансформира в една от най-влиятелните фигури в региона на музиката на 20 век.

Кариерата му, за която може да се приказва доста, трае от 1920 година до края на 1960 година Току що гледахме един необикновен архивен концерт от 1964 година, част от разнообразните продукции на, който ни въодушеви да ви разкажем повече за живота му и да ви напомним пет от най-емблематичните му песни, които светът в никакъв случай няма да не помни. Заснето онлайн за австралийско телевизионно предаване през 1964 година, това шоу ни връща към емблематичните телевизионни изяви от 60-те години на предишния век.

А ето и пет от най-известните му песни:

What a Wonderful World

Песента е основана през 1967 година за напълно друг реализатор - поп артистът Тони Бенет, само че той я отхвърля. Тогава създали оркестрова аранжировка за композицията и я дали на Луис Армстронг. Именно неговото неповторимо осъществяване превзема света и влиза в Залата на славата на Грами.

We Have All the Time in the World

Песента е любовна тематика на кино лентата за Джеймс Бонд от 1969 година Името ѝ е взето от последните думи на Бонд в романа и във кино лентата, който изрича откакто съпругата  му умира - " Имаме цялото време на света ".

Geogia on My Mind

Песента е написана през 1930 г, само че до 60-те фодини остава незнайна, до момента в който композицията не е включена в репертоара му от Рей Чарлз. След това кавър версии на Geogia on My Mind биват записани от Луис Армстронг, Дийн Мартин, Глен Милър, Ела Фицджералд и други. Версията на Армстронг обаче е считана за една от най-хубавите.

Summertime

Известната песен е написана от Джордж Гершуин през 1935 година за операта Порги и Бес. Когато Луис Армстронг и Ела Фицджералд я извършват в дует, Summertime гррабва сърцата на феновете по целия свят.

Go Down Moses

Тя е по-известна като Let My People go. Американският спиричуъл от 19 век разказва освобождението на израелтяните от египетски плен. Дълго време песента била " химн " на американските плебеи, мечтаещи за независимост. Джаз версията на Луис Армстронг, записана през 1958 година, е най-популярната.

Луис Армстронг е роден в доста оскъдно семейство в Ню Орлиънс, щата Луизиана, като внук на плебеи. Прекарва детството си в бедния квартал на Ъптаун Ню Орлиънс, защото татко му Уилям Армстронг изоставя фамилията, когато Луис е бебе и заживява с друга жена. Майка му, Мери Албърт, оставя Луис и неговата по-малка сестра Беатрис Армстронг Колинс на грижите на тяхната баба Жозефин Армстронг, а от време на време и на чичо им Айзък. На 5-годишна възраст Луис се връща да живее с майка си и нейните родственици, виждайки татко си само по паради.

Той е посещавал учебното заведение за момчета " Фиск Скуул ", където пръв път се среща с креолската музика. Изкарва по малко пари като продавач на вестници и търсейки изхвърлена храна, която продава на заведенията за хранене, само че това не било задоволително и майка му се занимавала с проституция. 
Луис прекарвал доста време в кварталните танцови салони, а с цел да печели някакви пари постоянно пренасял въглища в известния с бордеите си квартал Сторивил. На тези места той се срещнал с разнообразни стилове музика и известни музиканти като Кинг Оливър.

Около 1907 година Армстронг почнал работа за Карнофски, семейство литовски евреи, които се занимавали с транспортиране на боклуци. Знаейки, че живее без татко, те го прибирали вкъщи си и се отнасяли към него съвсем като към член на фамилията.

По-късно той разказва връзките си с тях, отбелязвайки тогавашната си изненада от това, че и евреите, сходно на чернокожите, били подложени на отрицателно отношение от останалите бели. До края на живота си той носи медальон с Давидова звезда и твърди, че се е научил от тях " на увереност и по какъв начин да живее същински ".

На 11 години Луис Армстронг напуща учебно заведение и се включва в момчешки квартет, с който пеели по улиците за пари. Корнетистът Бънк Джонсън твърди, че по това време е научил Армстронг да свири по слух, въпреки че в края на живота си Армстронг приписва заслугата на Кинг Оливър. 
Въпреки сложното си детство, той се отнася към този интервал от живота си по-скоро като към източник на ентусиазъм: " Всеки път, когато затворя очи, надувайки този мой тромпет, виждам право в сърцето на положителния остарял Ню Орлиънс… Той ми даде нещо, за което да пребивавам ", споделя музикантът.

Луис Армстронг води доста забързан живот, постоянно изнасяйки до 300 концерта годишно. С времето това стартира да се отразява на здравето му и през края на 60-те години той стартира да страда от проблеми с бъбреците и сърцето. Здравословното му положение през годините се утежнява. Той умира в съня си на 6 юли 1971 година в дома си в Куинс, Ню Йорк.

Легендарният музикант е посмъртно почетен с премията " Грами за изцяло достижение " през 1972 година от Академията за звукозаписни изкуства и науки.

Открий магията на изкуството с Marquee TV!
Marquee TV –, е богата и разнообразна библиотека със наличие. Ще откриете над 500+ заглавия с разнообразно наличие, което включва разнообразни изкуства – спектакъл, балет, опера, класическа и съвременна музика, документални филми и още доста други. Предлага елементарен достъп до световноизвестни продукции, извънредно наличие и специфични оферти, които не могат да бъдат открити в други платформи в България.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР