Роден предприемач, Бас Лансдорп вижда потенциала и възможността там, където

...
Роден предприемач, Бас Лансдорп вижда потенциала и възможността там, където
Коментари Харесай

МИСИЯТА ВЪЗМОЖНА: Еднопосочен билет до Марс

Роден бизнесмен, Бас Лансдорп вижда капацитета и опцията там, където другите се плашат. През 2011 година основава фондацията Mars One, макар че още като студент по машиностроене мечтае да преодолее техническите бариери и да засели хора на Червената планета. Надарен с ясно изразена визия и същински възторг, той има вяра, че колонизирането на Марс е изцяло допустимо.


Бас Лансдорп

Лансдорп бе у нас, с цел да изнесе обществена лекция и да запознае българската аудитория с задачата и стъпките на своята задача. Организатори на събитието бяха фондация Elevate в партньорство с Archventure. Пред аудиторията Лансдорп разгласи, че проектите са да бъде изпратена първо техника до Марс – капсули за живеене и животоподдържащи системи. А упованията са до 2032 година да бъдат заселени и първите поданици.

За колонизацията на Марс се заговорили по-сериозно преди години, когато бе оповестено, че се търсят доброволци, които да станат първите заселници на Червената планета. Кандидатстваха над 200 000 души от целия свят. А от големия брой хора, утвърдени бяха едвам 100 души – измежду тях са четиримата, които ще се трансфорат в историческите първи живели на Марс. За подбора им обаче всички ще вземат участие авансово в симулация на задачата. От тези 100 души ще се обособят сред 3 и 6 тима от по четирима. Ще получат задания, свързани с екипната работа, и ще преминат разнообразни психически проби. Подготовката ще продължи към 10 години, с цел да се усвоят нужните медицински и инженерни познания, както и уменията за развъждане на лична храна. На базата на резултатите ще бъдат определени първите четирима, които ще поемат към еднопосочното пътешестване.


Освен Mars One, фондация с нестопанска цел, Бас основава и Mars One Ventures - медийна компания, която ще отрази цялата задача, чието реализиране ще коства 6 милиарда $ до първото изстрелване. Въпреки че сумата е много огромна, Лансдорп показа, че за последните няколко години планът е получил поддръжка от учени, инженери, предприемачи и самолетни компании от целия свят.

„ Вярвам, че планът ще ни покаже какъв брой специфична е нашата планета и че би трябвало да се грижим за Земята. Не може всички да мигрираме към Марс. Няма проект Б. Това е нашият галактически транспортен съд. Ние не сме просто пасажери. Ние сме екипажът на борда и би трябвало да се погрижим за комическия си транспортен съд ", сподели още холандският бизнесмен.
Лансдорп има вяра, че задачата има късмет за триумф и е на 100% уверен, че човек ще стъпи на Марс през този век. Основната му цел е да способства за следващата огромна крачка за човечеството. И е сигурен, че това ще промени света и ще въодушеви децата да желаят да се осъществят като учени, инженери, астронавти. Възрастните ще се въодушевяват да основават компании и да се впускат в нови провокации. А това от своя страна ще ни сближи като човечество, безапелационен е холандският идеалист.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР