Роден на 27.05.1978 г. в Сандански, ИВАН ЮРУКОВ завършва НАТФИЗ

...
Роден на 27.05.1978 г. в Сандански, ИВАН ЮРУКОВ завършва НАТФИЗ
Коментари Харесай

За героите в „Под игото“ от първо лице: ИВАН ЮРУКОВ – Д-Р СОКОЛОВ

Роден на 27.05.1978 година в Сандански, ИВАН ЮРУКОВ приключва НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “ в класа на проф. Стефан Данаилов (2004) и магистратура по кино и телевизионно изкуство в ЮЗУ „ Неофит Рилски “ при проф. Станимир Трифонов (2017). През 2005 година влиза в трупата на Народния спектакъл, където играе и до през днешния ден. Многостранният създател, с изключение на като сценичен и кино артист, се изявява и като режисьор, сценарист, художник и музикант.

Д-р Соколов е присъщ воин и значима персона за целия роман в „ Под игото “. Ако главните персонажи Бойчо Огнянов, Д-р Соколов, Кириак Стефчов и Рада Госпожина са представителна извадка за обществото в романа, измежду тях Д-р Соколов е бохемът, актьорът, бунтарят, който не пести страст, сили и умения, с цел да реализира това, към което се стреми. Образът ми подхожда и намирам доста сходни неща сред него и мен, доколкото и аз съм актьор и музикант. Доближавам го до себе си, само че това не значи, че е елементарно да се направи. За да стане добър, обликът не би трябвало да бъде еднопланов, би трябвало да се придържа към действителността и да се дозира наличието му в подтекста на цялата режисура.

Всъщност Д-р Соколов не е толкоз надалеч от нас, като светоусещане. Да, може да се е сменил пейзажът, сменил се е и езикът, само че в същината си всичко е същото. Предателствата - както тогава, по този начин и в този момент, са подли, любовта също е толкоз мощна, колкото и в този момент, сходни са стремежът към истината, към хубостта и към всичко, което движи индивида в съществуването му.

На подготовката през вчерашния ден си говорихме за Вазов и богатия му език. Би трябвало да се отнасяме с по-голямо внимание към актуалния български език, в който ние към този момент не споделяме, а споделяме, публикуваме, вместо да публикуваме и така нататък Мисля, че това е по-опасно, в сравнение с да четем Вазов с достоверния език, на който той е писал. За мен е безспорна неточност да се счита, че през днешния ден Вазов е сложен за четене. Напротив, би трябвало да четем в оригинал тъкмо това, което ни е оставил създателят, освен това не какъв да е създател, а Патриархът на българската литература.

В креативния си път до момента съм построил над 45 персонажа, от които сега играя 16. Участвам в 16 заглавия и доста мисля за моите герои в тях - Гоце Делчев в „ Един ден “ по Димитър Талев, Найден в „ Майстори “ от Рачо Стоянов, Найден Стремски в „ Нова земя “ по Иван Вазов, ето в този момент Д-р Соколов в „ Под игото “ и така нататък Близка ми е онази сантиментална ера в българската литература, чийто герои стоят високо над нас и са почтени за подражателство.

Винаги ми е било любопитно какво е във Варненския спектакъл. С Народния спектакъл съм идвал тук единствено на гастроли, в този момент за пръв път играя в екипа на театъра. Намирам, че всички до един са извънредно надарени и отдадени, благополучен съм да работя с такива експерти. Варненският спектакъл живее собствен живот, който по нищо не отстъпва на огромната сцена в София.

Роден на 27.05.1978 година в Сандански, ИВАН ЮРУКОВ приключва НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “ в класа на проф. Стефан Данаилов (2004) и магистратура по кино и телевизионно изкуство в ЮЗУ „ Неофит Рилски “ при проф. Станимир Трифонов (2017). През 2005 година влиза в трупата на Народния спектакъл, където играе и до през днешния ден. Многостранният създател, с изключение на като сценичен и кино артист, се изявява и като режисьор, сценарист, художник и музикант.

На театралната сцена построява плеяда запаметяващи се облици в знакови заглавия, като: „ Лов на диви патици “ от Александър Вампилов, „ Лисичета “ от Лилиан Хелман, „ Когато гръм удари, по какъв начин ехото заглъхва “ от П. К. Яворов, „ NеоДачници “ от Максим Горки, Идеалният мъж “ от Оскар Уайлд, „ Майстори “ от Рачо Стоянов, „ Нора “ от Хенрик Ибсен, „ Нова земя “ от Иван Вазов, „ Вишнева градина “ от А. П. Чехов, „ Амадеус “ от Питър Шафър, „ На ръба “ авторски театър на Александър Морфов, „ Хъшове “ от Иван Вазов, моноспектакъла „ Пилето, което споделя ку “ от Александър Урумов и други

В забавната филмография на артиста участват филми и тв сериали, като „ Откраднат живот “, „ Дъвка за балончета “, „ Столичани допълнително “, „ Аве “, „ Людмил и Руслана “, „ Забранена обич “ и други През 2022 година режисира и първия си пълнометражен филм „ До последния каприз “.

Иван Юруков неведнъж е номиниран за влиятелните театрални награди „ Икар “ и „ Аскеер “, отличен е и с редица други награди, измежду които „ Златно перо “ за извънреден принос към българската просвета и изкуство, Грамота от Министерство на културата за високи креативен достижения и други Награди печелят и късометражни и документални филми, както и музикални видеоклипове, режисирани от Иван Юруков.

„ ПОД ИГОТО “

от Иван Вазов

Режисьор Бина Харалампиева

Драматургичен вид Юрий Дачев

Сценография и костюми Свила Величкова

Композитор Асен Аврамов

Действащи лица и реализатори:

БОЙЧО ОГНЯНОВ - Богдан Бухалов

Д-Р СОКОЛОВ – Иван Юруков

КИРИАК СТЕФЧОВ – Стоян Радев

РАДА ГОСПОЖИНА – Христина Джурова

КАКА ГИНКА – Веселина Михалкова

БОРИМЕЧКАТА – Николай Божков

КОЛЧО СЛЕПЕЦА - Константин Соколов

ЧОРБАДЖИ МАРКО - Пламен Димитров

ЧОРБАДЖИ ЮРДАН - Свилен Стоянов

ЧОРБАДЖИ МИЧО БЕЙЗАДЕТО - Валентин Митев

ХАДЖИ СМИОН - Николай Кенаров

ХАДЖИ РОВОАМА - Даниела Викторова

КАНДОВ - Недялко Стефанов

Г-Н ФРАТЮ - Симеон Лютаков

ЛАЛКА - Габриела Боева

СТАЙКА - Гергана Арнаудова

Премиерни спектакли - 19, 21 септември 2023 г.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР