Роден е на 3 декември 1823 година в град Самоков.

...
Роден е на 3 декември 1823 година в град Самоков.
Коментари Харесай

Роден е Станислав Доспевски, български художник

Роден е на 3 декември 1823 година в град Самоков. Отначало учи в родния си град, а след това продължава образованието си в Пловдив. От дребен навлиза в изкуството, като оказва помощ на татко си в изписването на иконите в пловдивската черква „ Света Неделя “. През 1850 година отпътува за Москва, където учи в Московското учебно заведение за живопис, статуя и архитектура, а по-късно, от 1853 до 1856 в Императорската художествена академия в Петербург в класа на Ф. А. Бруни.
След завръщането си в България се преименува на Доспевски и става основоположник на светския реален портрет. Живее в Пазарджик и Самоков, само че продължава да рисува в Пловдив.
 Сформирана е федерацията Обединени арабски емирства Сформирана е федерацията Обединени арабски емирства
Обединените арабски емирства са арабска страна, ситуирана в югоизточната част на Арабския полуостров в Югозападна Азия. Тя включва...
В разгара на Руско-турската война през август 1877 година Доспевски е задържан от турските управляващи, затворен на първо време в кауша в Пловдив, а след това е изпратен по влака в Цариград.
Умира след заразяване с тиф в един от пандизите на Цариград на 6 януари 1878 година, заровен бил в двора на българската църква „ Свети Стефан “.
На негово име е наречено едно от началните учебни заведения в град Самоков – НУ „ Станислав Доспевски “.
Правнучка на Станислав Доспевски е преводачката Нели Доспевска.
 Роден е Петко Стайнов, български композитор Роден е Петко Стайнов, български композитор
Петко Стайнов е роден на 1 декември 1896 година в гр. Казанлък в фамилията на индустриалеца Грую Петков Стайнов и Анка Стайнова. Там изжи...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР