Робство няма. Официално. Но не съвсем, казват експертите. Съвременното или

...
Робство няма. Официално. Но не съвсем, казват експертите. Съвременното или
Коментари Харесай

Да, робството съществува. Ето ги новите модерни роби

Робство няма. Официално. Но не напълно, споделят специалистите. Съвременното или " модерното " иго, както го назовават, е на първо място икономическо. Според английското държавно управление към 130 хиляди поданици на кралството имат този проблем. През 2020 година броят им бил единствено 10 хиляди...

И да, те не са завързани, оковани с вериги, само че е съвсем същото. Те работят - в автомивките, в козметичните салони, в бръснарниците, в бордеите... Те са пред очите на всички. Но на никой не му пука за тях и техния живот. И както акцентира Жустин Картър от организацията срещу робството Unseen, това би могло да се случи на всеки, написа webcafe.

Всеки, всекидневно се " допира " до робството в модерния му вид, споделя още Картър пред " Евронюз ".



Проблемът постоянно е обсъден освен от представителите на неправителствените организации, само че от членове на кралското семейство. Закон от 2015 година задължава всички компании с годишен оборот от над 36 млн. английски паунда да разгласяват годишни доклади за ограниченията, които подхващат против робството. За 2022 година обаче единствено 39% от тези компании са подали наложителните си доклади.

Публична загадка е, че уязвими възрастни и деца са експлоатирани всекидневно във Англия, с цел да създават артикули и услуги. Съвременните плебеи нямат ясно изразен профил, а общото сред тях е, че те работят безусловно за жълти стотинки, нямат права и не могат да изоставен по лично предпочитание.



Пред списание Glamour Мария (името е измислено) споделя, че идва във Англия през 2015 година и е наета като домашна прислужница, с цел да изпраща пари в родината си на двете си деца. След като двугодишният ѝ контракт изтича, тя го възобновява за още две години. Условията, които Мария приема, са мизерни, заплащането е малко, а фамилията, за което работи, я държи като затворничка.

Тя работи от 6 сутринта до среднощ и единственото нещо, което ѝ е разрешено, е да излиза на разходка с децата. Не получава естествена храна, тя дояжда остатъците от обяд и вечеря на фамилията. Получава по 7 паунда дневно, които обаче отиват непосредствено в банкова сметка, с цел да не носи тя пари в брой в себе си. " Бях като в затвор. Нямах почивен ден. Непрекъснато ми крещяха и всяка тяхна дума беше заповед ", напомня си тя.

В последна сметка дамата съумява да се измъкне с помощта на своя другарка в Лондон и бяга от вкъщи на работодателите си с една найлонова торба долни дрехи и малко монети в брой.

Данните на английското държавно управление демонстрират, че такива истории единствено ще зачестяват, а хората, които дълги години са били в съвременно иго, може и в никакъв случай да не се възстановят от контузията. Причината е, че жертвите постоянно са подложени на разнородни тактики за надзор и операция, които да ги държат в подчинено състояние.

Най-уязвими са неотдавна пристигналите на Острова мигранти и тези, чийто законен статус е под въпрос.

Международната организация за миграция също към този момент изрече терзания от обстановката със актуалното иго във Англия. В края на март в Женева представители на организацията обявиха, че са съществено разтревожени от протичащото се.



Очаква се тази година английското държавно управление да показа нов законопроект за битка със актуалното иго. Министърът на вътрешните работи Робърт Джерик също споделя, че има " увеличаващи се доказателства ", че модерното иго се ускорява.

Експертите са уверени, че би трябвало да бъде внушено на британците, че това, което се случва с експлоатираните служащи, е закононарушение и не трябва да бъде толерирано и допускано.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР