Роберто Манчини приключи кариерата си през 2000 г. като цар:

...
Роберто Манчини приключи кариерата си през 2000 г. като цар:
Коментари Харесай

Манчини рестартира кариерата си да играе в Лестър, след 5 ма...

Роберто Манчини завърши кариерата си през 2000 година като цар: стана първенец на Италия, взе Купата на Италия и, без даже да събира нещата си от базата, влезе в треньорския щаб на същия Лацио (старши беше Свен-Горан Ериксон).

Но на 35-годишния Манчини му бяха задоволителни единствено шест месеца, с цел да разбере, че към момента желае да играе. Вече през януари 2001 година Роберто ненадейно се появи в Англия. Той се озова в Лестър. Ако в този момент лисиците си проправят амбициодно път към топ клубовете, то тогава отборът беи средняк в английския футбол без триумфи, именуван най-хубавият кръчмарски тим в Англия.

Как се случи това?

Лестър се справяше сносно през сезона, тъй че през октомври 2000 година ФА помоли старши треньора на тима Питър Тейлър да работи един мач в националния тим след оставката на Кевин Кигън - нямаше потребност да напуща клуба. Беше планувано, че когато Ериксон се появи в националния тим, Тейлър ще остане негов асистент (за всеки случай - това е просто адаш на самия Питър Тейлър, който оказа помощ на Брайън Клъф да влезе в историята на всички места като се изключи Лийдс).

" Ериксон беше този, който предложи Тейлър да предложения Манчини. „ Свен сподели, че би трябвало да помислим за Манчини. В офанзива имахме Стан Колимор и Аде Акинбай, тъй че трябваше да внесем нещо друго в играта ", спомня си някогашният началник на лисиците в изявление за Daily Mail.

Роберто постоянно деликатно обмисля всяка стъпка - и изборът на средняка от Висшата лига изглеждаше необикновен. Но самият Манчини не смяташе по този начин: " Бях притеглен от новото прекарване. Възнамерявам да науча езика, да проучвам футболната просвета и да се развличам. "

Манчини незабавно изясни, че се вижда като треньор в бъдеще, тъй че наемът в Лестър е за най-много шест месеца. " Луд съм по футбола даже след 24 години, по тази причина одобрих тази оферта ", сподели италианецът.



Преди това Роберто не беше играл отвън Италия, тъй че му беше разрешено да лети у дома за ден-два до жена си и децата си. Случвало се е, че той не е упражнявал с тима съвсем през цялата седмица и се е завръщал в деня преди мача, като се е появявал единствено на тренировки преди срещата.

За първи път Манчини влиза в съблекалнята на Лестър в непоколебим типичен костюм и с чаша вино - до момента в който останалите играчи бяха полуголи. Според нападателя Дарън Ийди Манчини изглеждаше по този начин, като че ли се питаше: " Какво, по дяволите, направих, като пристигнах тук? "
Но това беше единствено първото усещане.

Играчите и треньорите на Лестър признаха, че не са очаквали стопроцентово връщане във футбола на звездния новобранец, само че той ги изненадал прелестно. " Страхотен човек и същински благородник “, спомня си Тейлър. - Той одобри всичко допустимо най-сериозно. Обсъдихме екипния дух и неговата мощ в Лестър. Мисля, че тук той разбра какъв брой е значим мощен екипен дух. "

Играчите незабавно се влюбиха в Роберто. Освен това мнозина се управляваха от него през деветдесетте години, когато италианското състезание беше чудовищно, за разлика от същата Висша лига. „ Вероятно гледах Серия А даже по-често от Висшата лига “, сподели Мат Пайпър, тогава на 19 години. „ А Манчини беше един от обичаните ми играчи. На 11-12 години желаех фланелка на Сампдория поради него. Нямахме пари, с цел да сложим името, само че постоянно съм си представял себе си като Манчини. "



" Той беше извънреден състезател. Израснах през деветдесетте години и от самото начало гледах италиански футбол, а Манчини беше доста огромен състезател ", спомня си ирландецът Деймиън Дилейни, който се появи в Лестър по същото време, само че от напълно различен клуб - Корк Сити. - Спомням си, когато го видях за първи път на подготовка, си помислих: „ Имитирах го, когато бях дете в двора в Корк “. Беше нереалистично. Той беше първата суперзвезда от международна класа, която видях онлайн. "

Историята от неговата гледна тгочка - тя чудесно характеризира интервала на Манчини в Лестър.

" Преди мача за купата с Вила бях доста нервозен. В тунела Роберто застана откъм гърба и почувства, че се тормозя, сподели Дилейни. - Той постави ръце на раменете ми и изпя Don’t Worry, Be Happy. Аз се засмях, и той в отговор ".

Когато Манчини дебютира в Англия, той към този момент беше на 36 години. " Разбрахме, че физически няма да е изцяло квалифициран, само че екипът го обичаше ", сподели Тейлър.

" Невъзможно е да се съобщи какъв брой доста са желали играчите да приказват с него за кариерата и живота му на кафе. "

Роберто трябваше да влезе във форма, само че след шест месеца безучастие на тази възраст не се получи. На тренировките Манчини беше добре, само че в играта беше мъчно. " С цялото ми почитание, когато останахме с 10 мъже след отстраняването от Астън Вила, на терена не бяхме 10 с Манчини, а 9 и половина ", споделя Мат Елиът пред The ​​Athletic. Джери Тагарт се съгласява: " Да, равнището му на образование беше очевидно, само че физиката го напусна. Той не можеше да се оправи с темпото на Висшата лига. "



Но треньорът Тейлър още тогава сподели, че опитният италианец е нает за други цели: " Роберто схваща, че нуждая се от неговите футболни знания, а не от физика. Той схваща, че неговата роля е да оказва помощ на младите играчи и да споделя опита си с нападателите. "

И Манчини в действителност оказа помощ. Крилото Мат Пайпър го запомни изключително добре. Роберто, тъкмо с подготвителната дъска и чиповете, му изясни по какъв начин да избера позиция. " Той реалокира фигурите и сподели по какъв начин би трябвало да отида до центъра, към наказателното поле, а не към фланга. Манчини ми показа, че съм топ състезател на Лестър ", сподели Пайпър пред Daily Mail.

Роберто постоянно идваше с чай (обичаше да го пие сутрин) в масажната стая, където го масажираха. И Пайпър се отбиваше да се вслуша в инструкциите - „ тъй като бяха скъпи “. „ Той не говореше добре британски, само че един път сподели, че е гледал мача ми и ме посъветва да опитам с един ход. Огледах се като заек и си помислих: „ Уау! Той гледаше мач с мен. "

Приказката на Манчини в Лестър завърши бързо. Месец по-късно, в средата на февруари, той получи позвъняване от Фиорентина и го назначи за старши треньор - той незабавно се съгласи, а британският клуб не се възмути.

За Лестър Манчини игра в пет мача (4 в лигата и 1 в Купата) - без голове или асистенции.
Именно с помощта на престоя си в Лестър Манчини по-късно взема решение да управлява Ман Сити.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР