Ритуалът на хранене с прекъсвания по време на Рамазана носи

...
Ритуалът на хранене с прекъсвания по време на Рамазана носи
Коментари Харесай

Периодичното гладуване подмладява тялото и предпазва от рак

Ритуалът на хранене с спирания по време на Рамазана носи младост и здраве на организма, защото води до възобновяване на клетките, при изискване че се одобряват задоволително течности в часовете, когато не се храним, твърди турски специалист, представен от " Дейли Сабах ".

Професор Себрем Гюлтекин, началник на работната група по имунология към Националната асоциация по алергология и клинична имунология на Турция (AID), съобщи, че удобното влияние на гладуването върху здравето е станало напълно ясно, откакто в Асоциацията са изследвали дълготрайно " периодическото недояждане ".

Професорът изяснява, че когато храненето се прекъсва за 14-16 часа, в деяние влизат антиоксидантните защитни механизми . Гюлтекин съобщи, че в клетките стартира възобновяване на ДНК и автофагия, която е методът на организма да почисти повредените кафези, с цел да получи нови и по-здрави кафези, което се случва след дълъг интервал на недояждане.

Според Гюлтекин това спиране на храненето играе значима роля в унищожаването на погрешно нагънати или групирани протеини, в почистването на повредени органели и в елиминирането на вътреклетъчни патогени.

" Дългото оставане без банкет на храна води до възстановяване на мозъчните функционалности и до увеличение на потенциала за учене. Кетонните тела, които се появяват вследствие на разграждането на мастните кафези след дълготрайно недояждане, забавят стареенето на мозъка и тялото ни и играят значима роля за дейното действие на метаболизма ", казва Гюлтекин.

Гюлтекин показва, че дългото недояждане води и до отчасти усъвършенстване на недоволствата на пациентите с Алцхаймер и Паркинсон .

" Тази обстановка също по този начин понижава риска от затлъстяване, ревматологични болести и рак . Доказано е, че при този метод на хранене при пациенти, подложени на химиотерапия, те реагират по-добре на лекуването ", споделя Гюлтекин, представен от БГНЕС.

" Ритуалът на спиране на храненето през Рамазана носи младост и здраве на организма, като възвръща клетките, при изискване че се одобряват задоволително течности в свободните от хранене часове. Най-важното е, че имунната ни система се възползва от това и прави годишна поддръжка и пречистване на тялото ни ", смята Гюлтекин.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР