Рисковете за икономиките на страните в Централна, Източна и Югоизточна

...
Рисковете за икономиките на страните в Централна, Източна и Югоизточна
Коментари Харесай

Доклад: Германската рецесия отравя икономиките в Централна и Източна Европа

Рисковете за стопанските системи на страните в Централна, Източна и Югоизточна Европа (CESEE) стават от ден на ден - към непрекъснатата заплаха от ескалация на войната в Украйна се прибавят рецесията в Германия и увеличението на лихвените проценти. Така за района се обрисува година с невисок напредък и висока инфлация. Прогнозата е на Виенския институт за интернационалните стопански проучвания (wiiw).

Детайли : Страните членки на Европейски Съюз от CESEE се чака да доближат междинен годишен напредък на стопанската система в размер на 1,2%.
 Прогноза: Рецесията ще свие стопанската система на Германия повече от предстоящото през 2023-а
Прогноза: Рецесията ще свие стопанската система на Германия повече от предстоящото през 2023-а

Експертите считат, че инфлацията ще се намали от 6,9% през 2022 година до 5,8% тази година.

При Вишеградската четворка (Чехия, Словакия, Полша и Унгария) междинният напредък ще е едвам 0,6%, като в Будапеща най-вероятно няма да съумеят да избегнат целогодишната криза - упованията на wiiw са за стесняване с 0,5%.

Румъния (+3%) и Хърватия (+2,5%) са " отличниците " в прогнозата на специалистите за членките на Европейски Съюз от района, а балканските страни отвън общността ще показват по-добро движение със междинен растеж от 1,9% (от 1,3% в Сърбия до 3,5% в Черна гора).

В прав текст : Старши икономистът от wiiw Василий Астров изяснява пред Emerging Europe упования слаб растеж изключително в Централна и Източна Европа по следния метод: " Освен поради намаляващите действителни приходи, това се дължи на рецесията в Германия и високите енергийни цени. Германската промишленост страда изключително доста от тях и това повлича страните от Вишеградската четворка, които са тясно свързани с нея. Конкурентоспособността на немската промишленост страда извънредно доста от разноските за електрическа енергия, които са доста по-високи спрямо тези в Съединени американски щати. Това, несъмнено, е " отрова " за стопанските системи в Централна и Източна Европа ".
 По-уютна за квалифицираните служащи: Германия трансформира разпоредбите за престояване в страната
По-уютна за квалифицираните служащи: Германия трансформира разпоредбите за престояване в страната

Какво значи това за мигрантите?

Още нещо : Инфлацията, въпреки и към този момент отвън пика си, ще остане приблизително към 16%, т.е. съвсем 3 пъти по-висока от тази в еврозоната, излиза наяве от прогнозата на института. Основни нейни мотори са високите цени на храните и повишаващата се облага на фирмите, което затруднява управлението ѝ посредством лихвените проценти, означават специалистите.

От друга страна: Важно е да се означи, че въпреки всичко 1,2% междинен напредък за еврочленките от CESEE е повече от два пъти по-добро движение спрямо еврозоната (0,5%).
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР