Рисковете за българския пазар на горива и цените за потребителите

...
Рисковете за българския пазар на горива и цените за потребителите
Коментари Харесай

Предложението за отпадане на дерогацията скара две партии, поискаха се оставки

Рисковете за българския пазар на горива и цените за потребителите се резервират, в случай че дерогацията за преправка на съветски петрол от „ Лукойл Нефтохим “ се приключи предварително за 3 дни. Това излиза наяве от новите отчети, показани пред народни представители на изключителното съвещание на Съвета по сигурността към Министерския съвет през днешния ден. Докладите са направени от ръководителите на Държавна организация „ Национална сигурност “, работа „ Военно разузнаване “ и Държавна организация „ Разузнаване “.

Народните представители дебатират по първото гласоподаване на Законопроект за изменение на Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна . Законопроектът е импортиран от депутатa от ГЕРБ-СДС Делян Добрев. С плана на закон се предлага дерогацията да отпадне три дни след обнародването на закона в “Държавен вестник ”.

Министърът на стопанската система Богдан Богданов уточни, че дерогацията изначално е предоставена на България, с цел да може страната ни да се оправи със зависимостта към съветски петрол. Той разяснява, че “да рафинерията може да работи с друг вид нефт, да такива сортове можем да осигурим и в региона на Черно море и от сътрудници отвън региона на Черно море, страната обаче не беше осигурила никакъв потенциал за обезпечаване на такива количества “ . Според него опасности от позиция на повишение на цените при отпадане на дерогацията има.

Искра Михайлова от “Възраждане ” дефинира предлагането да премахнем дерогацията след три дни като “скандално ”. Според нея в случай че производството на рафинерията спре има директни отрицателни резултати върху популацията, както и понижаване на приходите към Бюджета .

Хамид Хамид от Движение за права и свободи разкритикува ръководещите и настоя съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ /ПП/ Кирил Петков да изиска оставката на двама министри . Той сподели:

“Г-н Петков виновността да подкрепяте тези хора е ваша. Нека Атанас Атанасов да не се крие. България интензивно подкрепя заобикалянето на европейските наказания. Вината е на двамата министри – енергийният министър Румен Радев и министърът на енергетиката Богдан Богданов. Г-н Петков ваша е отговорността да им поискате оставката. ”

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори на Хамид и подсети, че през днешния ден е имали дълго съвещание в Министерски съвет, в което е разисквана дерогацията. Той посочи, че първият мотив, който е котел е, че намаляването на съветския нефт от 100% на 50% е доста елементарно, само че от 50% до 0% е мъчно.

“ПП-ДБ от самото начало е доста срещу паричките потоци, които отиват към Путин. След като чухме всички действителни причини внесохме предложение краят на дерогацията да е от 1 март ”, акцентира Петков.

На брифинг министър председателят акад. Николай Денков разясни, че внезапното прекъсване на дерогацията покачва и рисковете от нарушение на оперативната активност на рафинерията. Затова и прекосяването към напълно неруски петрол би трябвало да се случи в няколко стъпки.

„ Смяната на нефта би трябвало да се случва поетапно, тъй като другояче се основават софтуерни опасности от запушвания, детонации, пожари и други повреди, които нефтохимиците доста добре знаят “ , съобщи министър-председателят.

Поради значителния прогрес на екипа, образуван от Министерския съвет за подготовка на поетапната анулация на дерогацията , може да се дефинират минимални периоди за прекосяване на рафинерията напълно към неруски петрол: след 31 декември 2023 година не повече от вносен 50% съветски петрол, след 31 януари 2024 година не повече от вносен 25% съветски петрол, от 1 март 2024 година напълно неруски петрол.

„ Оптималните периоди, които представихме в предходния отчет, минимизират рисковете тъй че да няма никаква заплаха от повишение на цените на горивата при преустановяване на дерогацията. Със съкращаването на периодите тези опасности се усилват . Тази заплаха нямаше да стои на дневен ред, в случай че в Народното събрание не бе импортиран законопроект за преустановяване на дерогацията в тридневен период “ , безапелационен е акад. Денков.

В отговор на журналистически въпрос министър председателят акцентира, че взетите решения и препоръчаната дата от 1 март 2024 нямат нищо общо с ротацията на кабинета .

„ Тези решения са взети на база на експертно разискване на рисковете. Ако имаше политически детайл, щяхме да търсим пренасяне в мандата на госпожа Габриел. 1 март е към момента в мандата на актуалното държавно управление “, съобщи акад. Денков.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР