Рисковете, причинени от човека, като киберпрестъпления, междудържавни конфликти или пазарни

...
Рисковете, причинени от човека, като киберпрестъпления, междудържавни конфликти или пазарни
Коментари Харесай

Lloyd’s посочи най-големите застрахователни рискове за София

Рисковете, породени от индивида, като киберпрестъпления, междудържавни спорове или пазарни рецесии, съставляват по-голяма опасност за международната стопанска система от естествените бедствия, като урагани, наводнения, трусове и вулкани. Това демонстрира взаимно проучване на една от най-големите застрахователни и презастрахователни компании – Lloyd’s, и Кеймбриджкия университет. Изследователите са съставили показател (Lloyd’s City Index) на 22 типа риска в 279 града — основни точки на световния стопански растеж, с общ Брутният вътрешен продукт от $35,4 трлн., написа деловият портал insmarket.bg.

Индексът демонстрира, че тези градове са изложени на риск да губят приблизително $546,5 милиарда годишно (БВП) от всички изброени закани. Основните трендове, разпознати от показателя, са следните:

заканите, породени от индивида, бележат растеж – породените от индивида закани съставляват 59% от целия международен Брутният вътрешен продукт в риск. Кризите на финансовите пазари се дефинират като най-голямата опасност за световната стопанска система, като междинната стойност на световната икономическа продукция възлиза на $103,3 милиарда годишно. Отразявайки възходящото равнище на геополитическа неустойчивост в целия свят, проучването демонстрира, че междудържавният спор е втората най-скъпа заплаха - на обща стойност Щатски долар 80,0 милиарда от Брутният вътрешен продукт в риск;

измененията в климата са към момента главен рисков фактор: рисковете, свързани с климата, вкупом съставляват $123 милиарда от Брутният вътрешен продукт в риск и тази сума се чака да се усили, защото рисковите метеорологични феномени стават все по-чести и по-тежки. Най-скъпите климатични събития са бурите, които съставляват $66,3 милиарда от Брутният вътрешен продукт в риск; и наводненията, които излагат на риск още $42,9 милиарда икономическо произвеждане.

По-голямата част от риска е съсредоточена в няколко града. 10-те града с най-голям Брутният вътрешен продукт в риск дружно са изправени пред евентуални загуби на икономическа продукция от $126,8 милиарда годишно. Това е съвсем една четвърт от общия Брутният вътрешен продукт в риск и повече от размера на Брутният вътрешен продукт в риск в Африка, Близкия Изток и Латинска Америка дружно. Констатацията отразява възходящата централизация на благосъстояние в избрани географски райони и уязвимостта на международната стопанска система от разрушителни събития.

Ето кои са най-застрашените градове

(Риск за Брутният вътрешен продукт в $млрд.)

Токио – 24,31

Ню Йорк – 14,83

Манила – 13,27

Тайпе – 12,88

Истанбул – 12,74

Осака – 12,42

Лос Анджелис – 11,56

Шанхай – 8,48

Лондон – 8,43

Багдад – 7,91.

ТОП 10 на градовете в Европа, изложени на максимален риск

Лондон

Москва

Париж

Мадрид
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР