Рискована спасителна акция и в Рила продължи 9 часа. Бе

...
Рискована спасителна акция и в Рила продължи 9 часа. Бе
Коментари Харесай

Първи коментари на спасителите: Как ранен турист беше свален от заледените склонове на Рила


Рискована избавителна акция и в Рила продължи 9 часа. Бе избавен екскурзиант, потърпевш край връх Калин. Спасителите обясниха, че акцията е била много рискована, а индивидът е бил квалифициран алпинист и със застраховак.

„ Изнесохме оборудването до бъбрека, разделихме се самите ние в две групи. Аз с още двама спасители достигнахме до потърпевшия, който е в положително общо положение. Подхлъзнал се е. Той беше добре оборудвам, има планинска застраховка, познава добре планината, подготвил се за мястото, където е отишъл. Но се е случил се случай, усукал е коляно и ляв гален. Той е в положително общо положение “, сподели Евелина Малинова, избавител.

Снимка: bTV


Операцията е била мудна, поради рисковия терен.

„ Наистина наклоните са много съществени, тъй че се работеше на въжета. Имаше си по този начин много сериозен риск и по тази причина пък не бързаме, по тази причина гледаме да сме сигурни в нещата “, сподели ръководителят на избавителния отред Кирил Чолаков.

Спасителната интервенция се е случила на към 2000 метра надморска височина.

„ За страдание в последните 5 дни отрядът в Дупница има 3 тежки акции, две от които са поради заледяванията, а също имаше в Пири, Мальовица имаше сходни акции в последните дни. Умоляваме хората да бъдат доста деликатни и готови с котки, пикели, въжета и да се отнасяме извънредно отговорно към планината и изискванията “, изясни планинският избавител Мартин Джокин.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР