Рискът от глобална рецесия нараства, а централните банки не са

...
Рискът от глобална рецесия нараства, а централните банки не са
Коментари Харесай

Рискът от глобална рецесия нараства, а централните банки не са готови

Рискът от световна криза нараства, а централните банки не са подготвени. Силата им е лимитирана без помощта на фискалните управляващи.10 години откакто Федералният запас работи дружно с Европейската централна банка и Банката на Япония, с цел да върне международната стопанска система от ръба, тяхната дарба да предотвратят идващия спад е лимитирана, написа " Ню Йорк Таймс ".

Дали международните централни банки са подготвени да се борят с различен спад е все по-малко предполагаем въпрос, защото международната стопанска система демонстрира признаци на напрежение. Шансовете Съединени американски щати да влязат в криза до идната година са нарастнали, защото производството понижава и комерсиалната неустановеност продължава. В Германия процентът на безработица е по-висок, а промишленото произвеждане се забавя. В Япония слабата работливост и намаляващият експорт покачват уязвимостта.

Рецесията надалеч не е неизбежна - изключително толкоз дълбока и мъчителна, колкото и последната. Но потенциалът за съдбоносен отговор, който предотврати още по-лош резултат през 2008 година е стеснен. Тогава централните банки намаляваха лихвите, купуваха облигации, удължаваха държавната поддръжка за финансови артикули, отпускаха пари на банки и в някои случаи координираха държавните управляващи, с цел да се уверят, че избавителните им пакети не работят за кръстосани цели. Бе невиждан интервал за изпробване, който избави стопанските системи.

Днес обаче лихвените проценти остават под нулата в Япония и Европа. Те са ниски по исторически стандарти в Съединените щати, оставяйки по-малко място за понижаване в изискванията на спад. Повечето централни банки към момента държат големи суми от облигации и други скъпи бумаги, които са закупили, с цел да поддържат стопанските системи си за финален път, което би могло да затрудни още повече пазаруването и да понижи резултатите му.
 ЕЦБ се нуждае от ракетен академик, а не от рок звезда
ЕЦБ се нуждае от ракетен академик, а не от рок звезда

Това предизвестява колумнистът на " Политико " Пол Тейлър след вчерашното решение на евролидерите

Паричната политика също губи доверие. Основните централни банки не съумяха да реализират задачата си за 2% инфлация по време на тази агресия, като покачиха риска цените да се плъзнат рисково ниско към идващ спад. И до момента в който обещанията за по-ниски лихвени проценти са главен източник на тласъци през последните години, тези обещания могат да изгубят част от силата си в свят, в който вложителите към този момент чакат непрекъснато ниски равнища.

Тези ограничавания са изключително притеснителни във време, когато държавните управления демонстрират едва предпочитание за взаимна работа, с цел да компенсират световното закъснение. Съединените щати и Европа са в търговски спор, който последва решението на президента Тръмп да наложи мита върху стомана и алуминий и опасността му да таксува с налози немските и другите европейски коли. Тръмп подлага на критика Европейската централна банка за предприемането на стъпки за отбрана на стопанската система на еврозоната, като я упреква, че се пробва да отслаби еврото и да сложи Америка в неизгодно състояние.

Миналата седмица Тръмп уточни, че централните банки са в нещо като конкуренция във въоръжаването, заявявайки, че Китай и Европа манипулират валутите си, с цел да завоюват преимущество пред Съединените щати и че Фед би трябвало да стартира да прави същото.
 Тръмп упрекна Китай и Европа във валутна операция
Тръмп упрекна Китай и Европа във валутна операция

Ние би трябвало да отговорим на техните валутни ограничения или да продължим да бъдем простаци

Служители на централната банка упорстват, че са подготвени да работят нападателно, в случай че избухне нова криза. ЕЦБ демонстрира подготвеност да подтиква еврозоната и Фед алармира, че скоро може да понижи лихвените проценти, с цел да се опита да изпревари възходящите опасности в Съединените щати.

Но икономистите по целия свят настояват, че централните банки към този момент не могат да бъдат същите спасители, както предишният път. Тази действителност се сблъсква с политическите ограничавания в Съединените щати и Европа, където законодателите може да се окажат неспособни (или не желаят) бързо да обезпечат скъпи пакети за стимулиране.

" Фискалната политика би трябвало да играе доста по-активна роля, а към момента не е готова ", съобщи предишния месец Оливие Бланшар, някогашен основен икономист на Международния валутен фонд, на централен банков конгрес в Синтра, Португалия.

Когато става въпрос за парична политика, " сигурно няма задоволително място, с цел да отговорим на криза ", добави той.

Кристин Лагард, която бе номинирана за правоприемник на Марио Драги като началник на Европейската централна банка и понастоящем оглавява Международния валутен фонд, предизвести, че централните банки евентуално ще бъдат главната линия на защита с фискални ограничавания.

" Големият държавен дълг и ниските лихвени проценти оставят доста страни с лимитирана опция за маневриране ", изясни Лагард през юни. Тя добави, че в изискванията на спад, страните ще би трябвало да употребяват икономическите си принадлежности дружно, като " решаващи парични облекчения и фискални тласъци, където е допустимо ".

Глобалният стопански напредък се върна след дълбоката криза и при започване на 2018 година стартира координирана интернационална агресия. Но напредъкът сподели пукнатини през последните месеци, като комерсиалните потоци спаднаха и индустриалните показатели се изтеглиха от Азия към Европа.
 The Economist уточни 10-те съществени риска пред международната стопанска система през 2019 година
The Economist уточни 10-те съществени риска пред международната стопанска система през 2019 година

Най-сериозната опасност е спорът сред Съединени американски щати и Китай

Икономистът на " Морган Стенли " Четан Ахия пресмята, че в случай че комерсиалната война на Тръмп с Китай не бъде позволена и администрацията извърши своите закани за повишение на митата, растежът може да падне задоволително и бързо да " се окажем в световна криза ". Рисковете наподобява са се намалили малко след неотдавнашната среща на Г-20, където Тръмп спря ескалацията с митата и възобнови комерсиалните договаряния с Китай.

Но несигурността продължава. Тези договаряния могат още веднъж да се провалят, което ще докара до спомагателни налози върху вноса. И отвън комерсиалните войни на Америка опасността от безреден Брекзит и продължаващото закъснение в Китай съставляват спомагателни опасности за интернационалната активност.

Тези фактори накараха Драги да алармира през юни, че централната банка възнамерява да съживи стимулиращите ограничения, които е употребила по време на дълговата рецесия в еврозоната.

Докато Драги упорства, че банката към момента има " забележителна независимост ", с цел да купува облигации като метод за обезпечава пари в стопанската система, някои анализатори считат, че той работи превантивно, тъй като знае, че потенциалът на централната банка е стеснен. По-добре да се употребяват лимитираните запаси на банката в този момент, когато те към момента могат да създадат нещо положително.

В Съединените щати Федералният запас също обмисля да работи по-рано, в сравнение с по-късно, защото се пробва да реши дали е целесъобразно намаляването на лихвените проценти. Нови проучвния демонстрират, че бързото и уверено деяние може да бъде най-хубавата отбрана на централната банка.

Федералният запас е в относително добра форма, тъй като доближи най-ниските си равнища от 2,25 до 2,5%. " Ниските лихвени проценти в действителност са предизвикателство за съществуващите принадлежности на централните банки ", разяснява Джером Пауълказа в Ню Йорк предишния месец.

Представители на ФЕД декларират, че са подготвени да съживят широкомащабни стратегии за закупуване на облигации, с цел да подтикват икономическата интензивност, когато настъпи идващият спад. Централната банка също възнамерява нови политически подходи, които биха оставили по-ниски лихвени проценти за по-дълъг интервал след спад. Последните проучвания демонстрират, че сходни политики биха били потребни - въпреки и в някои случаи малко - най-малко след рецесията през 2008 година

Според Япония, единствено предпочитание за деяние не подсигурява триумф. Харухико Курода, началник на Банката на Япония спря всички ограничавания, с цел да възобнови стопанската система на страната, като понижи лихвените равнища до негативна територия и закупи държавен дълг и акции в опит да укрепи пазарите и да ускори доверието. Правителството оказа помощ, харчейки с подготвеност, с цел да подтиква търсенето.

Въпреки всички тези старания, инфлацията остава под задачите на Япония, което е неприятна вест, защото усилва риска от цялостна дефлация, в случай че растежът отслабне. Вече не е ясно, до каква степен Курода има място за деяние, в случай че се появи сериозен спад, съгласно Макото Хара, създател на книга за централната банка на Япония.

Централните банки в огромните стопански системи са в занижени позиции, защото устойчивият напредък, инфлацията и лихвените проценти са спаднали, трендове, които се дължат на дългогодишните структурни сили в стопанската система, в това число застаряващото население и отслабването на продуктивността.
 Управителят на Българска народна банка: Финансовата рецесия наложи нови задания на централните банки
Управителят на Българска народна банка: Финансовата рецесия наложи нови задания на централните банки

България е във възходящата фаза на струпване на повтаряем риск

В Съединените щати, Congressional Budget Office вижда нарастване на брутния вътрешен артикул, като се изравнява с близо 2%. Международният валутен фонд прави оценка, че продуктивността би могла да се срине както в разрастващите се пазари, по този начин и в развитите стопански системи.

Това съответствува с фискалните ограничавания по целия свят, защото държавните управления се пробват да овладеят разноските и да избегнат задълбочаване на задълженията.

Американските политици сдържаха държавните разноски след рецесията през 2008 година, даже когато безработицата остана висока и растежът бе дребен.

Бюджетният недостиг на Америка е на път да надмине 1 трилион $ тази година, а някои законодатели към този момент търсят способи да понижат, а не да усилят федералните разноски.

Лидерите на централните банки от ден на ден предизвестяват, че тяхната мощ ще бъде лимитирана без помощта на фискалните управляващи.

" Паричната политика ще продължи да прави работата си, без значение какво ще се случи с фискалния потенциал ", изясни Драги, единствено няколко дни откакто европейските водачи не съумяха да основат механизъм за взаимно даване на тласъци, когато е належащо. Но помощта от държавните управления " ще прави същата работа по-бързо и с по-малко странични резултати ".

Пауъл повтори същото, като ехтене предишния месец. Не е добре парична политика да е главният състезател, несъмнено не би трябвало да е и единственият състезател, изясни той.
 Световната банка предизвестява за черни облаци над международната стопанска система
Световната банка предизвестява за черни облаци над международната стопанска система

Брекзит без договорка ще нанесе обилни стопански вреди на Източна Европа
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР