Рискът да се счупи коалицията и да се отиде на

...
Рискът да се счупи коалицията и да се отиде на
Коментари Харесай

Любомир Стефанов: Рискът да бъде счупена коалицията е неоправдан към момента

" Рискът да се счупи обединението и да се отиде на избори " 2 в 1 " е непростим към този миг. Лични партийни или политически кариери не би трябвало да застават на нейния път ", разяснява пред политологът Любомир Стефанов.

" В последните 9 месеца се наслушахме по какъв начин задачата на тази коалиция в действителност е да направи България най-накрая прилична европейска страна. Ако се окаже, че нечии персонални политически упоритости са препъникамъкът и ябълката на раздора, всичко е било вятър и мъгла ", уточни той.

Има и втори проект, който съгласно Стефанов продължава да виси неизговорен:

" Нито Габриел, нито Денков са политически водачи в партиите си. Те са лица от втория ред, извадени на първия. Преговорите би трябвало да се водят сред тези, които в действителност носят политическата отговорност, в това число и за техните сегашни номинации и оперативни дейности като министър-председател и министър на външните работи ".

Според политолога този меморандум трябваше да бъде в резултат на почнали договаряния и оповестяване на позиция:

" ПП-ДБ се пробваха обществено да изнудят и да накарат ГЕРБ да създадат някакви отстъпки, като ги върнат обратно или като ги задължат да се врекат обществено, че няма да вършат това или това, а ще се държат по този или оня метод. Борисов обикновено излиза с срещуположен проект, типично в негов жанр ".

" Търси се обществена легитимация на позиция, сгъстяване на ядрото на електората, разширение на поддръжката и вероятно реализиране на резултата на държане на съперника ти, или в тази ситуация - евентуалния ти сътрудник или съдружен подобен, в патова обстановка ", продължи коментара си той.

Според политолога ще има публично трагичен резултат.

По думите му чувството е, че се намираме във " водевил или второкласна булевардна драма ".

" Коалиционната просвета е това, което отсъства ", означи той.

По-удобно им е да нямат съдружно съглашение, безапелационен бе Любомир Стефанов и изясни:

" Сега се чудят какво да измислят, което да е толкоз обтекаемо, че да не го напишат черно на бяло, тъй като то би трябвало да се извършва, а когато се извършва, някой ще ти потърси сметката, идва Видовден. Затова сега и ПП-ДБ, и ГЕРБ ги устройва да няма официално, чисто записано и ясно съдружно съглашение, защото много от нещата, които ще се случват, изискват ексцентрични ходове и дейности ".

" Не би трябвало да се фиксираме върху датата 6 март ", счита политологът по отношение на идната оставка на държавното управление и ротацията.

" Няма потребност да се търси мотив за напрежение, би трябвало да мислим стратегически и тактически. Драма няма, въпрос на договаряния и реализиране на уравновесено съглашение ".

Той изрази вяра политиците ни да покажат прагматизъм и благоразумие.

Любомир Стефанов разяснява и процесите в партия Движение за права и свободи, която на конференция в събота избра единомислещо двама ръководители - Делян Пеевски и Джевдет Чакъров:

" Това беше предупреден избор, който не е избор на конференция, а на един човек. Ако това е действителността, е тъжно. Те валидираха предупреден избор. Това не ми приказва за вътрешна народна власт, за нещо много по-неприлично и неприятно, само че очевидно хората, които членуват в тази партия, явно се усещат удобно и добре в нея ".

Според него е явно, че има проблеми в Движение за права и свободи. На европейските избори обаче надали ще ги разберем, акцентира той.

" Пеевски се вживява като център на някаква висша власт, която не без съображение се явява значима, решаваща и балансираща упоритостите на ръководещото парламентарно болшинство да докара някои промени до дъно. Без гласовете на Движение за права и свободи заветните 160 гласа са мираж ", разяснява политологът.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР