Риши Сунак получи най-много гласове на произведения днес първи тур

...
Риши Сунак получи най-много гласове на произведения днес първи тур
Коментари Харесай

Имигрант от Индия с шанс да стане премиер на Великобритания

Риши Сунак получи най-вече гласове на творби през днешния ден първи тур от изборите за нов водач на английската Консервативна партия, съобщи Ройтерс.

Бившият министър на финансите бе подсилен от 88 депутати консерватори. Сунак, чиято оставка оказа помощ да се предизвика протестът, който принуди Джонсън да напусне поста предходната седмица, ще се опита да убеди консерваторите, че той е " сериозният " претендент в конкуренцията, която се води най-вече в десния фланг на партията.

42-годишният Сунак води в залозите за правоприемник на поста на Борис Джонсън - има повече обществено декларирани поддръжници от всеки различен претендент. Но търпи рецензии за това, че беше в основата на нарастването на налозите в Обединеното кралство. Сунак е роден във Англия и е с индийски корени.



Пени Мордонт остана втора на първия тур на изборите за водач на английските консерватори

На второ място остана държавната министърка за комерсиалната политика Пени Мордонт с 67 гласа. Трета е министърката на външните работи Лиз Тръс, която получи поддръжката на 50 депутати.

От конкуренцията отпаднаха двама от осмината претенденти - финансовият министър Надим Захауи и някогашният член на кабинета Джереми Хънт - които не си осигуриха нужните 30 гласа.

Британските консерватори избират собствен нов водач на мястото на премиера Борис Джонсън, който в четвъртък предходната седмица разгласи, че се отдръпва на фона на възходящото вътрешнопартийно неодобрение против него след поредицата кавги, в които той се оказа забъркан.

Министър-председателят на Англия сподели през днешния ден в Камарата на общините, че си отива " с високо вдигната глава ", въпреки да призна, че се отдръпва по-рано, в сравнение с е желал, отбелязва Франс прес.

Бъдещият водач на Консервативната партия, която има безусловно болшинство в долната камара на Народното събрание, на процедура сигурно ще размени Джонсън и като министър председател.

Вторият тур на изборите ще се състои на следващия ден, показва Ройтерс. Най-късно до 21 юли би трябвало да останат единствено двама претенденти.

След това към 200-те хиляди членове на Консервативната партия ще изберат един от тях за нов водач на групировката. Името на спечелилия ще бъде оповестено на 5 септември.



" Аз съм първо потомство преселник. Родителите ми са емигрирали тук и са пристигнали в тази страна, с цел да изградят живота си. Що се отнася до възпитанието ми, през уикенда навестявам храма - индуист съм - само че също по този начин всяка събота не пропущам мач на „ Светците” (б. р. - футболният клуб от град Саутхемптън), сподели преди време Руши Сунак, който има огромни шансове да оглави Консервативната партия и да стане министър председател на Обединеното кралство.

Бившият ковчежник на Англия е роден на 12 май 1980 година в град Саутхемптън, откъдето са и футболните му пристрастия. За разлика от предшественика си Саджид Джавид, който израства на „ най-опасната улица” във Англия в Бирмингам, Риши Сунак получава елитно приблизително обучение в колежа „ Уинчестър” преди да приключи университета в Оксфорд с дипломи по философия, политология и стопанска система през 2001 година



Пет години по-късно пази и магистратура по бизнес администрация в университета „ Станфорд”, Съединени американски щати. Преди да влезе интензивно в английската политиката през 2015 година, когато е определен за член на Народното събрание от партията на консерваторите, работи за капиталовата банка „ Голдман Сакс” в лондонското Сити.

Въпреки „ скромния “ си генезис, Риши Сунак е женен за дъщерята на шестия най-богат човек в Индия Нараяна Мурти - Акшата, създател на един от колосите на осведомителните технологии „ Инфосис “. Риши Сунак и Акшата Мурти подписват брак през 2009 година и имат две дъщери – Кришна и Анушка. Дамата има лична фешън компания и също по този начин управлява капиталов фонд, учреден от татко й на нейно име.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР