Риши Сунак беше обявен днес за следващ лидер на британската

...
Риши Сунак беше обявен днес за следващ лидер на британската
Коментари Харесай

Риши Сунак ще бъде новият премиер на Великобритания

Риши Сунак беше разгласен през днешния ден за идващ водач на английската Консервативна партия от ръководителя на Комитет 1922, формиран от законодатели консерватори, и по този начин ще стане и идващият министър-председател па Обединеното кралство, съобщи Ройтерс, представен от Българска телеграфна агенция.   Комитет 1922 дефинира разпоредбите за избор и промяна на водача на Консервативната партия.   Сунак е третият водач на торите, определен в границите на една година, отбелязва Асошиейтед прес. Той ще бъде първият цветнокож английски министър-председател.   Риши Сунак ще стане английски министър председател, откакто останалите претенденти за водач на Консервативната партия се отхвърлиха от конкуренцията, оставяйки на него задачата да ръководи надълбоко разграничената страна през интервал на стопански спад, след който милиони хора ще обеднеят, отбелязва Ройтерс.   Сунак, който е един от най-богатите политици в Уестминстър, ще бъде помолен от крал Чарлз Трети да сформира държавно управление, заменяйки досегашната министър-председателка Лиз Тръс, която беше на поста единствено 44 дни.   Сунак надви във вътрешната конкуренция в Консервативната партия над центристката Пени Мордонт, която не съумя да събере задоволителна поддръжка от парламентаристите, с цел да взе участие в гласуването за водач. Друг негов противник - някогашният министър председател Борис Джонсън, се отхвърли от конкуренцията с аргумента, че към този момент не може да сплотява партията.  Все по-вероятното нанагорнище на Сунак на премиерския пост към този момент е на първите страници на множеството индийски вестници   Мнозина индийци се радват на вероятността Риши Сунак да стане първия човек от индийски генезис, заемащ поста на английски министър-председател, и то тъкмо в миг когато хиндуистите по света честват Дивали, писа още Ройтерс.

Някои индийци обявиха в обществените мрежи, че заемането на премиерския пост от Сунак през тази година, ще бъде още по-специално, защото Индия наскоро означи 75 години от независимостта си от английско колониално ръководство. 42-годишният Сунак е практикуващ хиндуист и е известно, че също чества Дивали - хиндуистки фестивал, който символизира успеха на светлината над мрака. Той е сниман да пали свещи пред " Даунинг стрийт 11 " (официалната резиденция на английския финансов министър бел. ред.) по този мотив. 
  Индийците изпитват голяма горделивост, когато тези, чиито корени, идващи от страната с население от 1,4 милиарда души, реализират триумфи в чужбина, в това число към персони като вицепрезидентката на Съединените щати Камала Харис, основния изпълнителен шеф на " Майкрософт " Сатя Надела и основния изпълнителен шеф на " Алфабет " Сундар Пичай.   Някои индийци се надяват на по-тесни индийско-британски връзки, в случай че Сунак в действителност заеме поста на министър-председател. " Това, че Риши Сунак ще стане английски министър председател, ще бъде страховит подарък за Дивали за Англия, както и мотив за празнуване в Индия ", написа в " Туитър " някогашният индийски посланик Раджив Догра.   Семейството на Сунак емигрира през 60-те години на предишния век във Англия, която ръководи Индия в продължение на 200 години, преди южноазиатската страна да получи своята самостоятелност през 1947 година след дълга битка, водена от Махатма Ганди.
 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР