Римско гробище на 2000 години бе октрито от строителни работници

...
Римско гробище на 2000 години бе октрито от строителни работници
Коментари Харесай

Римско гробище на 2000 години откриха строители в ивицата Газа

Римско гробище на 2000 години бе октрито от строителни служащи по крайбрежието на северната част на линията Газа, написа Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс.

В нея има минимум 20 богато украсени гроба. От локалното Министерство на туризма и антиките дефинираха находката като най-важното изобретение, направено в региона от едно десетилетие.

Газа е богата на антики, защото регионът е бил значимо комерсиално място за доста цивилизации - от античните египтяни и филистимци, разказани в Библията, през Римската империя и кръстоносните походи.

Руините, открити там, включват останките от блокада от войските на Александър Велики, както и от монголско настъпление.

Засега са открити 20 римски гроба. Екипът от археолози чака да има общо 80 в границите на гробището, което заема към 50 квадратни метра. Отворени са единствено само два, като единият съдържа остатъци от скелет и няколко глинени делви.

Заради формата и релативно богатата декорация се счита, че евентуално са принадлежали на " високопоставени хора " от Римската империя през първи век, изясни Джамал Абу Рида от Министерството на туризма и антиките на Газа.

За разлика от мюсюлманските гробове от по-късни интервали, които гледат от север към юг, римските са от изток на запад, изясни още той.

" Направихме няколко открития в предишното, само че това е най-важната археологическа находка в последните 10 години ", добави Абу Рида.

Достъпът до региона е неразрешен за публицисти и за обществеността, до момента в който не бъде обезопасен, споделиха също от ведомството.

Гробището е намерено от строителна бригада, работеща по план за създаване на жилищни здания, финансиран от Египет. Когато се натъкват на огромни, антични тухли, служащите стопират работа и се обаждат на археолозите.

Газа се ръководи от палестинската ислямистка формация Хамас, която води четири войни с Израел от 2008 година Конфликтът нанесе съществени провали на локалната стопанска система и управляващите нормално търсят помощ от интернационалните организации за разкопки и запазване на археологическите открития.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР