Римският папа Франциск обяви, че от 8 декември започва юбилейната

...
Римският папа Франциск обяви, че от 8 декември започва юбилейната
Коментари Харесай

Папата обяви: Започна свещената година за опрощаване на грехове

Римският папа Франциск разгласи, че от 8 декември стартира юбилейната година на милосърдието. Наричана още свещена, годината ще продължи до ноември 2016 година.

В този интервал дверите на базиликата във Ватикана са отворени за всички католици, които желаят индулгенция. През свещената година католиците са призовани да осъществят поклоннически пътувания и да правят положителни каузи, с цел да бъдат простени греховете им.

До 20 ноември 2016 година свещениците ще опрощават абортите на покаялите се дами и те могат да се върнат назад в лоното на римокатолическата черква.

Според църковното право в католицизма абортът е измежду най-тежките грехове, които една жена може да направи в земния си път. Подобен грях може да бъде простен единствено от духовници с висок сан като свещеник или пенитенциарий – духовник от Върховния арбитражен съд на Апостолическата пенинциария.

Но през свещения интервал всеки римокатолически духовник ще може да елементарни и тези грехове. Абортът в католицизма е измежду греховете, които водят до отделяне от Римокатолическата черква.

Подобни последствия имат оскверняването на светите блага, физическо принуждение срещу папата, самоволното издигане за свещеник, изповядването на разколнически религии и нарушение на тайната на конклава и изповедта.

 Базилика Свети Петър

На индулгенция имат право всички каещи се, включително и пандизчии, които не могат да посетят папската базилика.

Папата прикани и към доближаване сред католиците и православните християни през свещената година. Разделянето на двете вяра стартира от 1054 година с ерес сред Рим и Константинопол.

С откриването на свещената година на милосърдието в Рим бяха взети изключителни ограничения за сигурност. Затворено беше въздушното пространство над Рим, а достъпът до площад Свети Петър и Ватикана се управлява металдетектори.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР