Римски дунавски кораб от четвърти век, направен от дъб плува

...
Римски дунавски кораб от четвърти век, направен от дъб плува
Коментари Харесай

Реплика на римски кораб плава по река Дунав

Римски дунавски транспортен съд от четвърти век, изработен от дъб плува по най-голямата европейска река

Реплика на транспортен съд от римската ера като този, който в миналото е пътувал по Дунав от Германия до делтата на реката в Черно море, плава в Унгария тази седмица със спирка в столицата Будапеща, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Екипажът на експедицията се състои от доброволци, облечени в римски туники. Тя е част от финансиран от Европейския съюз план за повишение на осведомеността за римското минало на района.

На базата на римски корабокрушения, открити в немския град Майнц, от университета "Фридрих-Александър " са реконструирали римски дунавски транспортен съд от четвърти век, изработен от дъб.

"Жив Дунавски Лимес " е транснационален план с присъединяване на 10 дунавски страни. Те си сътрудничат, с цел да трансфорат някогашния римски "лимес " - граничната линия на Римската империя, чието име идва от латинската дума за граница - в нова обща културна връзка в Централна и Югоизточна Европа.

Една от главните цели на "Жив Дунавски Лимес " е номинирането на целия Дунавски лимес за обект на ЮНЕСКО на международното културно завещание. Проектът категорично поддържа номинациите от страна на Хърватия, Сърбия, България и Румъния, защото тези страни към момента не са в предварителния лист на ЮНЕСКО с техните секции от Лимеса, написа уеб сайтът на Асоциацията на дунавските общини "Дунав ", която е сътрудник по транснационалния план.

Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР