Рима Пипоян е хореографка, режисьорка и танцова изпълнителка от Армения.

...
Рима Пипоян е хореографка, режисьорка и танцова изпълнителка от Армения.
Коментари Харесай

Световна премиера на Рима Пипоян в Пловдив

Рима Пипоян е хореографка, режисьорка и танцова изпълнителка от Армения. През октомври 2022 година тя е в Пловдив в границите на стратегия Context AiR на Община Пловдив.

По време на креативния си престой в Пловдив Рима Пипоян работи по нов танцов театър в присъединяване на локални и задгранични реализатори, които дойдоха в града, с цел да имат опцията да работят с нея. Премиерата на спектакъла „ Chaconne in “K ” existence “, по който Рима и интернационалните танцьори работят сега, следва на 2 ноември 2022 година в Камерна зала на Драматичен спектакъл – Пловдив. Музиката е особено основана за него от арменския композитор Сергей Умроян. В програмата е и авторският моноспектакъл на Рима Пипоян „ Жена преди взимане на решение “. 

Местата за премиерата на Рима Пипоян в Пловдив са лимитирани. Записванията са на касата на Драматичен спектакъл – Пловдив.



Рима Пипоян е един от пионерите на модерния балет и актуалния танц в Армения. Нейни хореографски произведения са представяни в разнообразни градове в целия свят. Била е резидентен актьор като хореограф в Берлин в Akademie Der Kunste през 2016-2017 година, във Венеция в La Biennalle di Venezia през 2019 година, в Брюксел във Villa Empain през 2021 година В момента Рима следва докторска степен по изкуство и написа книга за модерния танц. Поставя сполучливо голям брой хореографски пиеси и пълнометражни спектакли. Нейният моноспектакъл „ Жена преди взимане на решение ” в нейна интерпретация е представян на реномирани фестивали и състезания по света и е отличен с голям брой награди. 

През 2020 година тя прави късометражния танцов филм YEL, който печели 4 награди като най-хубав танцов филм и има над 15 публични селекции на известни кино фестивали по целия свят.

От 2020 година Рима Пипоян е началник на катедрата по съвременен танц в Държавния хореографски лицей в Ереван, основан по нейна самодейност. Работи като учител по съвременни танци в Арменския държавен педагогичен университет от 2018 г. 

През октомври 2022 година с изключение на работата си по новия театър в Пловдив Рима провежда и няколко профилирани креативен класове за студентите по танц в АМТИИ.

Партньори на CONTEXT AiR в реализацията на плана са Сцена DERIDA, Фондация „ Зингер-Захариев “ и ONE DANCE WEEK.

Разгледайте по-подробно нейната процедура тук: 

Повече информация за международната премиера на „ Chaconne in “K ” existence “ на 2 ноември в Пловдив:

Повече информация за предпремиерата на спектакъла в границите на фестивала " AEROWAVES в СОФИЯ " в Сцена DERIDA:

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР