Рим. НАТО е готова да окаже помощ на либийското правителство

...
Рим. НАТО е готова да окаже помощ на либийското правителство
Коментари Харесай

Йенс Столтенберг: НАТО е готова да помага на Либия за укрепването на сигурността й

Рим. НАТО е подготвена да окаже помощ на либийското държавно управление в укрепването на институтите на националната сигурност, в това число за разрешаване на миграционните проблеми. Това съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.
„ НАТО е готово да окаже помощ на Либия в основаването на лични институти за сигурност при реализирането на непоколебим надзор от страна на нейното държавно управление, в съгласуваност с Европейски Съюз и според резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, както и на основата на двустранното съдействие. Експерти от Алианса поддържат непрекъснат контакт с либийските управляващи. Ние бихме приветствали приноса на Италия в тази работа, само че решението за това би трябвало да бъде взето от италианското държавно управление “, съобщи Столтенберг.
При това той акцентира, че „ не може да има боен метод към разрешаването на миграционния проблем “,. „ Но НАТО може да помогне за това, казусът да стане по-малко изострен “, съобщи генералният секретар, като подсети задачата на Алианса в Егейско море, извършена взаимно с Гърция, Турция и европейската организация Frontex, която би трябвало да предотврати противозаконното преместване на хора.
Според думите на Столтенберг, на срещата на върха на страните от Северноатлантическия алианс ще бъде взето решение за пускане на нова задача за подготовка на сътрудници на службите за сигурност на Ирак. „ Тя ще помогне в битката с тероризма и за попречване на завръщането на терористическата организация „ Ислямска страна “ “, добави той. Генералният секретар заяви също, че НАТО се готви да открие два нови командни центъра „ за възстановяване на качествата за бързо реагиране “, както и да подпише взаимно заявление за укрепването на съдействието с Европейския съюз.
Голяма част от мигрантите, преди всичко от африканските страни, се стичат на територията на либийските фракции, отктъдето се пробват да пресекат Сицилийския проток и да се доберат до Европа. Незаконния транспорт на хора стана многомилионен бизнес за незаконни картели и разнообразни други организации.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР