Папата казва, че „изостаналите“ консерватори в САЩ са заменили вярата с идеология

...
РИМ (AP) — Папа Франциск разкритикува изостаналостта“ на някои консерватори
Коментари Харесай

РИМ (AP) — Папа Франциск разкритикува „изостаналостта“ на някои консерватори в Католическата църква на САЩ, като каза, че те са заменили вярата с идеология и че правилното разбиране на католическата доктрина позволява промяна с времето.

Коментарите на Франциск бяха признание за разделенията в католическата църква в САЩ, която беше разделена между прогресисти и консерватори, които отдавна намираха подкрепа в доктринерските папства на Св. Йоан Павел II и Бенедикт XVI, особено по въпросите на абортите и еднополовите бракове.

Много консерватори разкритикуваха акцента на Франциск вместо върху въпроси на социалната справедливост като околната среда и бедните, като същевременно брандират като еретично отварянето му да позволи на разведени и повторно женени католици да получават тайнствата.

Франсис направи коментарите на частна среща с португалски членове на неговия йезуитски религиозен орден, докато посещаваше Лисабон на 5 август; йезуитското списание La Civilta Cattolica, което се проверява от държавния секретариат на Ватикана, публикува препис от срещата в понеделник.

По време на срещата португалски йезуит каза на Франциск, че е страдал през неотдавнашната съботна година в Съединените щати, защото се натъкна на много католици, включително някои американски епископи, които критикуваха 10-годишното папство на Франциск, както и днешните йезуити.

86-годишният аржентинец призна своята гледна точка, като каза там беше „много силно, организирано, реакционно отношение“ в църквата на САЩ, което той нарече „изостанало“. Той предупреди, че подобно отношение води до климат на затвореност, което е погрешно.

Правейки това, вие губите истинската традиция и се обръщате към идеологиите, за да имате подкрепа. С други думи, идеологиите заместват вярата, ", каза той.

"Визията за доктрината на църквата като монолит е погрешна", добави той. "Когато се върнете назад, правите нещо затворено, откъснато от корените на църквата, ”, което след това има опустошителни ефекти върху морала.

„Искам да напомня на тези хора, че изостаналостта е безполезна и те трябва да разберат, че има правилна еволюция в разбирането на въпросите на вярата и морала,” което позволява за доктрината да напредва и да се консолидира с времето.

Франсис вече призна критиките, отправени към него от някои консерватори в САЩ, като веднъж каза, че е „чест“ да бъдеш нападнат от американци.

Преглед коментари
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР