Рикардо Мути ще стане пожизнен музикален директор на Чикагския симфоничен

...
Рикардо Мути ще стане пожизнен музикален директор на Чикагския симфоничен
Коментари Харесай

Рикардо Мути става пожизнен директор на Чикагския симфоничен оркестър

Рикардо Мути ще стане доживотен музикален шеф на Чикагския симфоничен оркестър от идващия сезон, съобщи Асошиейтед прес.

Съобщението беше направено на сцената на " Оркестра хол " в Чикаго в петък вечер след осъществяването на " Missa Solemnis " на Бетовен, с което стартира последният уикенд на маестро Мути като музикален шеф. Неговият мандат стартира през сезон 2010-2011 година

Той ще повтори Бетовен довечера и в неделя. Последната му изява от този мандат с оркестъра е безвъзмезден концерт в Милениум парк идния вторник. 

Рикардо Мути, който навършва 82 години през юли, е планувано да дирижира Чикагския симфоничен оркестър в продължение на шест седмици през всеки от идващите два сезона.

Графикът му за 2023-24 година стартира с двуседмично разкриване на сезона в Чикаго, два концерта за начало на сезона в “Карнеги хол ” на 4 и 5 октомври и триседмично европейско турне от 11 до 29 януари с изяви в Белгия, Франция, Германия, Люксембург, Австрия и Италия.



Сезонът 2024-25 с оркестъра ще включва четири седмици в Чикаго и две на турне. От управлението на състава оповестиха, че се разискват благоприятни условия за съдействието да продължи и през идващите сезони.

Кариерата на Мути включва дълги интервали на работа с Лондонския филхармоничен оркестър (1972-82), Филаделфийския оркестър (1980-92) и музикантите от миланската " Ла Скала " (1986-2005). 

Той е едвам петият музикален шеф на Чикагския симфоничен оркестър за последните седем десетилетия след Фриц Райнер (1953-62), Жан Мартинон (1963-68), Георг Шолти (1969-91) и Даниел Баренбойм (1991-2006), напомня Асошиейтед прес.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР