Риголето“ – 20 юли, Травиата“ – 22 юли и Трубадур“

...
Риголето“ – 20 юли, Травиата“ – 22 юли и Трубадур“
Коментари Харесай

VERDI HATTRICK – Опера в Летния Театър – Варна 2021 започва с премиерата на „РИГОЛЕТО“

„ Риголето “ – 20 юли, „ Травиата “ – 22 юли и „ Трубадур “ – 24 юли

В годината на Джузепе Верди, когато означаваме 120 години от кончината на великия композитор, Държавна опера Варна сервира „ Верди Хеттрик “ с три от най-известните му опери. „ Риголето “ (20 юли, 21.00,



Премиера на Опера в Летния спектакъл и ММФ „ Варненско лято “ 2021) е нова режисура на надарената режисьорка от по-младото потомство Сребрина Соколова. Като втори режисьор на огромния Кузман Попов, дълготраен основен режисьор на Варненската опера, тя върви в неговите стъпки, изграждайки собствен жанр, който надгражда класическите обичаи със модерно светоусещане. В нейнната трактовка ще се появят за пръв път двама сътрудници на ориста, в поддръжка на типичната за Верди тематика за предопределеността на ориста. „ Риголето “ е първата оперна режисура в най-новата история на Варненската опера, в която се употребява видеомапинг. На пулта ще бъде Григор Паликаров, един от най-хубавите български диригенти, с който Варненският оперен спектакъл обича да работи. За страдание, заради здравословни аргументи Кирил Манолов не може да извърши ролята на Риголето, както беше планувано. В основната роля, една от коронните в неговия репертоар, в този момент ще приветстваме солиста на Държавна опера Варна със международна кариера Пламен Димитров. Ролите на Джилда и Херцога на Мантуа са коронни и за другите двама водещи солисти на оперния спектакъл Ирина Жекова и Валерий Георгиев.

В ролята на Виолета Валери в „ Травиата “ ( 22 юли, 21.00, Опера в Летния спектакъл 2021), под диригентството още веднъж на Григор Паликаров, ще се показа за пръв път младото българско сопрано Кристин Арсенова, която живее в Италия.



Наследствена оперна певица, тя е ученичка на Маестра Райна Кабаиванска, с доста награди от интернационалните състезания. На състезанието в Болоня преди 2 години, журито единомислещо й присъди първото място, а Даниела Димова, шеф на Театрално-музикален продуцентски център Варна, я отличи с премията за дебют с основна роля в театър на Държавна опера Варна. В „ Травиата “ Кристин Арсенова ще си партнира с превъзходните Иван Момиров – Алфред Жермон и Свилен Николов – Жорж Жермон.



Спектакъла на „ Трубадур “ (24 юли, 21.00, Опера в Летния спектакъл 2021), режисьорски прочит на Кузман Попов, ще дирижира Лоренцо Бизари от Парма, който публиката познава от предходни издания на Опера в Летния спектакъл. Тенорът Валерий Георгиев ще се превъплъти в облика на трубадура Манрико, а неговата обичана Леонора ще пресъздаде известното италианско сопрано Сузана Бранкини, позната на оперните фенове в Италия, Русия, Белгия, Бразилия, Франция и други В „ Трубадур “ публиката ще оцени също вокалното и артистично майсторство на Пламен Димитров като Граф ди Луна и Даниела Дякова като Азучена.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР