Риганът е може би най-популярната у нас билка, но много

...
Риганът е може би най-популярната у нас билка, но много
Коментари Харесай

Риган – за енергия и силен имунитет през зимата


Риганът е може би най-популярната у нас билка, само че доста хора не са осведомени с даже парченце от многото му потребни дейности. Латинското му име е Origanum vulgare и е непосредствен роднина на ментата , с която принадлежат към едно и също семейство. Поради това има доста сходен на нейния състав и съдържа разнородни органични съставни елементи .

От фармакологична позиция максимален интерес буди химичният състав на листата и цветовете на ригана . Една забавна специфичност, която го разграничава от множеството други билки е фактът, че ароматът на листата и цветовете се ускорява с изсушаването им и сухи те са доста по-благоуханни, в сравнение с когато са зелени. Същото важи и за концентрацията на биоактивните субстанции в тях.

Най-висока централизация се регистрира на розмаринова киселина и тимол – два доста мощни антиоксиданта , които трансформират ригана във утвърден имуностимулатор, пазещ ни от най-опасните и тихи убийци – свободнбите радикали.

Високото наличие на тимол, изключително в композиция с различен биоактивен органически съставен елемент – карвакрол , обезпечава на ригана и мощно антибактериално деяние. Имуностимулиращото и антибактериално деяние на ригана изясняват за какво той се предлага като дейно естествено средство в сезона на грипа за профилактика на острите вирусни инфекции и бактериалните им затруднения .

В състава на ригана се регистрира високо наличие на омега-3 мастни киселини, което го прави доста подобаващ за хора с проблеми с холестерола и триглицеридите, нуждаещи се от предварителна защита на атеросклерозата и другите сърдечносъдови затруднения.

Свързани публикации.. Масло от риган – натурален антибиотик 0 Риган - със съществени антиоксидантни свойства 0 Риганът оказва помощ при грип 0

Листата и цветовете на ригана са доста богати също на желязо, калций, манган, витамин К и други органични субстанции. Те укрепват опорно-двигателния уред, а в допълнение поддържат функционалностите на черния дроб, форсират неутрализирането на токсините и подкрепят детоксикацията на организма .

Детоксикиращите свойства и високото наличие на витамини от групата В-комплекс подсигуряват на ригана и мощно енергизиращи свойства. Чаша ароматен чай от риган заран има изразени тонизиращи свойства за възстановяване на настроението и мотивацията.

Благодарение на доста разнообразния си състав риганът укрепва и физическото и прочувственото ни положение.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР