Ричард Хаас, председател на Съвета за международни отношщетия и нбивш

...
Ричард Хаас, председател на Съвета за международни отношщетия и нбивш
Коментари Харесай

Какво означават резултатите от междинните избори за външната политика на САЩ

Ричард Хаас, ръководител на Съвета за интернационалните отношщетия и нбивш шеф на политическото обмисляне в Държавния департамент на Съединени американски щати (2001-2003 г.), в разбор за Project Syndicate
Междинните избори се организират на всеки четири години в Съединени американски щати - в средата на мандата на президента и две години преди идващия президентски избор. Резултатите демонстрират къде се намира страната към този миг и се интерпретират като референдум за партията на власт (в този случай демократите, водени от Джо Байдън).

В таман завършилите избори за Конгрес това, което се очакваше да бъде съдбоносен избор на съмнение към Байдън, в огромната си част не се случи. За републиканците се предвиждаше, че ще се показват по-добре, в сравнение с се оказа в реалност. Партията на власт съвсем постоянно губи места на междинните избори, защото гласоподавателите показват недоволството си и търсят смяна. Смяташе се, че доста от главните им терзания, в това число инфлацията, престъпността и противозаконната имиграция, ще доведат до основни победи за републиканците. Но опасенията на американците по отношение на други въпроси, измежду които правото на аборт и положението на демокрацията, дружно със подозренията за пригодността на някои републикански претенденти, проработиха в интерес на Демократическата партия.
Реклама
Както нормално, външната политика наподобява, че не повлия доста на гласоподавателите. Въпреки че в Европа бушува война, а Съединени американски щати обезпечават по-голямата част от помощта за Украйна, действителността е такава, че множеството американски гласоподаватели се интересуват най-вече от вътрешни въпроси.

И въпреки всичко междинните избори ще имат отражение върху външната политика на Съединени американски щати. Смесеният резултат от тях не обезпечава мандат за основни промени. Това евентуално ще значи, че икономическата и военна поддръжка за Киев ще продължи, въпреки че е допустимо да има някои опити в Конгреса за ограничение на мащаба или за обвързване с бъдещи договаряния. Санкциите против Русия ще останат в действие.
Опасенията на американците по въпроси като правото на аборт и положението на демокрацията проработиха в интерес на Демократическата партия Източник: Reuters
Същото се отнася и за твърдата линия против Китай, която отразява мощен политически консенсус. Всъщност една от дребното двупартийни законодателни победи на Байдън беше законът за чиповете, който обезпечава стотици милиарди долари за стимулиране на американската конкурентоспособност в области като производството на полупроводници. При един разграничен Конгрес една от дребното области за евентуално съгласие би било сходно законодателство, което се прицелва в Китай. Например Съединени американски щати могат да вкарат нови правила за китайските вложения в страната.

Подкрепата за Тайван ще продължи. Законът за политиката към Тайван, който ще заздрави двустранните връзки по метод, който ще предизвика Китай и ще достави Тайван с по-голяма военна помощ, може да бъде възроден от новия Конгрес.
Реклама
Търговията е друга област, в която политиката ще остане значително непроменена, защото няма да има задоволително поддръжка за никоя страна да предприеме нови начинания. Малко евентуално е Съединени американски щати да се причислят към съглашението за транстихоокеанско партньорство или друга комерсиална договорка.

Що се отнася до Иран, съществуват разногласия по какъв начин да се действа с нуклеарния проблем. Но разрастващите се митинги в ислямската република дружно с доказателствата за иранска военна помощ за Русия прекратиха всевъзможни шансове Съединени американски щати да се върнат към иранската нуклеарна договорка от 2015 година

Северна Корея с продължаващите си провокации и нуклеарни проби съставлява друго предизвикателство, само че нито демократите, нито републиканците разполагат с някаква витална различна политика, която да предложат. Така че Съединени американски щати ще продължат със глобите към Пхенян.
Пред демократите остава въпросът дали Байдън би трябвало да се кандидатира за втори президентски мандат през 2024 година
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР