Риболовци излизат на четири протеста днес, съобщава сдружение Балканка“. Те

...
Риболовци излизат на четири протеста днес, съобщава сдружение Балканка“. Те
Коментари Харесай

Риболовци на четири протеста днес: Личев прокарвал лобистки промени, бил ``живата история на убийството на българските реки`` |

Риболовци излизат на четири митинга през днешния ден, оповестява съдружие „ Балканка “.

Те се опълчват на препоръчаните от служебния министър на екологията Асен Личев промени в Закона за водите и Наредбата за прилагане на повърхностните води, които назовават " лобистки ". Искат прекъсването им и оставката му. Наричат го " живата история на убийството на българските реки през последните 20 години " с претекста, че в този интервал точно Личев е управлявал отрасловата дирекция в екоминистерството.

Протестите ще са в:

- София - пред Министерски съвет, от 16:30 ч;

- Луковит – при водохващането за Водноелектрическа централа Радомирци, от 16:30 ч.;

- Варварски минерални бани (паркинга), покрай водохващането за Водноелектрическа централа Ели дере – от 18:30 ч.;

- региона на Пловдив – при стената на Водноелектрическа централа Кадиево – от 18 ч.

Предложенията целят намаляване на условията за изграждане на нови Водноелектрическа централа в предпазени територии, изясни пред БНР един от уредниците, Николай Граждански от Риболовен клуб " Панега 2021 "

" Другото нещо, с което не сме съгласни, са нездравословните дейности на мини ВЕЦ-овете. Постоянно има смяна на равнището на реките, което вреди за организмите, които живеят в тези води. Влиянието, което нанасят, е по-скоро пагубно за реките ", изяснява той.

Димитър Куманов от " Балканка " добавя, че с измененията се узаконяват нелегално построени ВЕЦ-ове и се позволява построяването на такива централи в предпазени зони по " Натура 2000 ".

" С изключение на три ВЕЦ-а в България, всички не имат учредени права за градеж и министърът в този момент с тези промени на наредбата желае това състояние да продължава постоянно. Досега строителството на всевъзможни типове ВЕЦ-ове в " Натура 2000 " зоните беше неразрешено. Сега министър Личев желае да позволи строителството на още ВЕЦ-ове в " Натура 2000 " зоните като главният му прицел са Марица, Тунджа, Струма и Места ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР