Рибеното масло е едно от най-използваните, тъй като е наистина

...
Рибеното масло е едно от най-използваните, тъй като е наистина
Коментари Харесай

Крилово срещу рибено масло: Кое е по-полезно?

Рибеното масло е едно от най-използваните, защото е в действителност неповторим здравословен артикул. Особено ценено поради Омега-3 мастните киселини, то носи невиждани изгоди за здравето. Негов заслужен заместител е маслото от крил. То добива все по-голяма известност и е на път да го измести.

Маслото от крил се води доста по по-биоактивен и ефикасен източник на омега-3 мастни киселини от рибеното. То се извлича от крил - ракообразен, сходен на скарида, зоопланктон. Той се открива в Тихия и Атлантически океан.

Името на планктона идва от норвежки и значи храна за китове. В хранителната промишленост най-използваният тип крил е антарктическият.

Също като рибеното масло, и това от крил е богато на Омега-3 мастни киселини EPA и DHA. Те са двете биоактивни киселини в човешкото тяло, за разлика от растителните им еквиваленти. Докато DHA в маслото от крил е в същите равнища, като това в рибеното масло, концентрациите на EPA са по-високи. Омега-3 мастните киселини във все по-предпочитаното крилово масло съставляват 30% от цялото му мастно наличие.

В останалия си състав маслото от крил има 15% белтъчини. Мазнините са едвам 3.6%. Крилът се счита за една високопротеинова храна. Маслото от крил обаче е лишено от аминокиселини. Останалите съставни елементи на маслото от крил са биоактивни съставни елементи, холестерол, витамин Е, феноли и астаксантин.

 Крилово Масло

Специалистите са безапелационни, че приемът на дребни дози крилово масло сполучливо усилва по този начин значимите за човешкото тяло EPA и DHA. В същото време се покачва и наличието на междинните мастни киселини и арахидонова киселина. Механизмът на деяние е същият като на рибеното масло, само че се допуска, че надвишава изгодите му. Препоръчителната всекидневна доза варира сред 1000 и 3000 мг масло.

Ако употребявате криловото масло като опция на рибеното, то би трябвало да се съобразите с количеството омега-3 мастни киселини EPA+DHA. Тъй като в маслото от крил се следи по-високата потентност на мастните киселини, то тогава EPA+DHA в него са с 30% по-биоактивни от тези в рибеното.

Така че е добре да се стремите към 2/3 от дозата омега-3 в рибеното масло. Още по-точно – 1500 мг рибено масло се равняват на 1000 мг крилово масло. То няма никакви странични резултати. Има обаче консуматори, които се оплакват от гадене, болки в стомаха, мирис на риба.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР