Рибарски организации се готвят да сезират Брюксел заради спорно предложение

...
Рибарски организации се готвят да сезират Брюксел заради спорно предложение
Коментари Харесай

Рибари скочиха срещу безплатната вода от кладенци за фермерите

Рибарски организации се готвят да сезират Брюксел поради противоречиво предложение на депутати от ГЕРБ фермери да сондират и построяват кладенци, от които да употребяват гратис до 50 кубика вода дневно. Друг готвен бонус е това да става единствено с осведомителен режим, като и двете преференции да важат в случаите, когато земеделците нямат достъп до напоителни системи.

Рибарските сдружения са безапелационни, че планът гази директивата за водите, която предлага да се пази водното благосъстояние и не позволява тласъци за безвъзмездното му прилагане. Против плана, с сходни причини, е и ведомството на Емил Димитров - Ревизоро. Скандалът става още по-голям, тъй като Министерство на земеделието освен утвърждава плана, само че изненадващо е предложило квотата за безвъзмездна вода да се удвои до 100 кубика на денонощие, видя Mediapool в стенограмата от извършено съвещание на парламентарната комисия по земеделие, коята е одобрила на първо четене тези ремонти в Закона за водите на 4 ноември. Предстои разглеждане в комисията по околна среда.

В момента гратис прилагане се позволява единствено до 10 кубика на денонощие и то за всички жители, които имат кладенци в парцела си. Мотивът за поправките на депутатите от ГЕРБ, предвождани от Станислава Стоянова, са продължителните засушавания, които се следят през последните години.

" Отрасълът, а оттова и изхранването на популацията, ще бъдат изправени пред съществени последствия без развиването на съвременно поливно земеделие и построяването на нови хидромелиоративни уреди ", аргументира се Стоянова.

На вниманието на Брюксел

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР