Резултатите понякога се оказват още по-заблуждаващиВсички потребители, експериментиращи с онлайн-търсачки

...
Резултатите понякога се оказват още по-заблуждаващиВсички потребители, експериментиращи с онлайн-търсачки
Коментари Харесай

Може ли да се вярва на търсачка с изкуствен интелект?

Резултатите от време на време се оказват още по-заблуждаващи

Всички консуматори, експериментиращи с онлайн-търсачки с AI, всъщност правят безвъзмездна работа за двете най-големи “Big Tech ” корпорации (снимка: CC0 Public Domain)

През последните няколко седмици огромните софтуерни компании пристъпиха към стартиране на своите нови търсещи машини, работещи с чатбот. Голямата концепция е, че тези AI ботове биха трансформирали прекарването ни при търсене в мрежата. Те следва да генерират такива отговори на въпросите ни, които звучат като действително човешко говорене, вместо просто да връщат описи с връзки.

Но може ли да се има вяра на търсачка с подобен детайл на изкуствен интелект? Още в самото начало някои консуматори останаха сюрпризирани или искрено потресени от резултатите, които получават. Защо се случи изненадата?

Да вярваш на статистически инструмент

Ето го казусът: технологията не е подготвена да бъде употребена по този метод в подобен мащаб. Езиковите модели с AI са известни „ простаци “, които неведнъж ни показват безспорни лъжи с категоричността на неоспорими обстоятелства. Това даже роди термина „ илюзия “, тъй като безсмислиците се редят с безспорна „ убеденост “ и авторитетно звучащ звук. А това от своя страна е резултат от механизма на работа на ботовете – те са са отлични в предсказването на идната дума в изречение, просто тъй като по този начин са устроени – те са, по своята същина, статистически инструмент. Реално те нямат разум и нямат визия какво в действителност значи изречението. Това прави необикновено рисково комбинирането на ботовете с търсене.
още по темата
OpenAI, основателят на хитовия AI чатбот ChatGPT, постоянно е подчертавал, че това към момента е единствено проучвателен план и че непрестанно се усъвършенства, защото получава противоположната връзка от хората. Това не попречи на Microsoft да го интегрира в новата версия на Bing, въпреки и с предизвестия, че резултатите от търсенето може да не са надеждни.

Гугъл употребява обработка на натурален език от години, с цел да помогне на хората да търсят в интернет, като употребяват цели фрази вместо основни думи. Досега обаче компанията не беше склонна да интегрира личната си AI чатбот технология в своята знакова търсачка, споделя Чираг Шах, професор във Вашингтонския университет, който специализира в онлайн търсене. Ръководството на Гугъл се тревожи за „ риска за репутацията “ от бързото стартиране на инструмент, сходен на ChatGPT.

Миражът на цитатите

Разбира се, първичните шокове от появяването на търсачки с чатбот детайли не значат, че търсенето, задвижвано от AI, е безусловно изгубена идея. Един от методите, по който Гугъл и Microsoft са се пробвали да създадат резюметата, генерирани от AI, по-точни, е като оферират цитати. Свързването към източници разрешава на потребителите да схванат по-добре от кое място търсачката получава информацията си, споделя Маргарет Мичъл, откривател в стартъпа за изкуствен интелект Hugging Face, който е един от ръководителите на екипа по нравственос на изкуствения разсъдък на Гугъл.

Това даже може да помогне на хората да боравят с по-разнообразна информация, споделя Мичъл. Това може да ги подтиква да обмислят повече източници, в сравнение с биха прегледали другояче.

Но въпреки всичко тук не се взема решение главният проблем – че тези AI модели „ измислят “ информация и решително показват лъжи като неоспорими обстоятелства. И когато текстът, генериран от AI, наподобява влиятелен и цитира куп източници, това по подигравка на ориста може да направи потребителите още по-малко склонни да ревизират информацията, която виждат.

„ Много хора не ревизират цитатите. Наличието на откъс придава на текста лъчение на уместност, което в действителност може да не е по този начин “, споделя Мичъл.

Как ще продължи технологията?

Но точността на резултатите от търсенето в действителност не е главната задача за огромните софтуерни компании, наричани „ Big Tech “, споделя Шах. Въпреки че Гугъл изобрети технологията, която стои в основата настоящия звук към AI, утвърждението и вниманието са ориентирани по-скоро към OpenAI и неговия настойник, Microsoft. „ Определено е неловко за Гугъл. Сега са в отбранителна позиция. Те не са били в тази позиция от доста дълго време “, споделя Шах.

Междувременно Microsoft залага, че упованията към Bing са толкоз ниски, че няколко неточности в действителност няма да имат значение. Microsoft има по-малко от 10% от пазарния дял при онлайн търсенето. Спечелването на още няколко процентни пункта би било голяма облага за тях, споделя Шах.

Но това не е всичко. Търсенето е единствено една от областите, в които двата софтуерни колоса се съревновават между тях. Те се конкурират и в облачните изчислителни услуги, софтуера за продуктивност и корпоративния програмен продукт. Разговорният AI се трансформира в метод за демонстриране на авангардни технологии, които се придвижват в тези други области на бизнеса.

Шах счита, че фирмите ще показват ранните проблеми като благоприятни условия за образование. „ Вместо да подходят деликатно към това, те работят доста самоуверено. Нека [системата с неестествен интелект] прави неточности, тъй като в този момент котката е извадена от торбата “, споделя той.

През това време ние, потребителите, настървено опитвам и всъщност вършим работата по тестването на новата технология – гратис. „ Ние всички сме морски свинчета в този миг “, заключава Шах.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР