Резултатите от преброяването на населението в Република Северна Македония, осъществено

...
Резултатите от преброяването на населението в Република Северна Македония, осъществено
Коментари Харесай

Скопие преброи едва 3504 българи в РСМ

Резултатите от преброяването на популацията в Република Северна Македония, осъществено през септември предходната година бяха оповестени от шефа на Държавната статистическа работа Апостол Симовски. Според резултатите общият брой на популацията наброява общо 2 097 319 души, от които 1 836 713 живеят в страната.

Данните демонстрират, че 54,25 на 100 от всички преброени лица са се определили като македонци , 29,52 на 100 са албанци, 3,98 турци, 1,18 са се оповестили за сърби, 0,87 % са босненци и 0,34 % - власи, заяви Симовски.

Според показаната таблица от преброяването в графата за етническа принадлежност като българи се дефинират 3504 души , от които 2121 мъже и 1383 дами.

От непрекъснато живеещите в страната 58,48% се афишират като македонци, 24,3% като албанци, 3,86% като турци, 2,53% като роми, 0,94% като власи и 0,87% като бошняци.

От македонските жители, които са били в чужбина повече от 12 месеца, и чужденци, които са били в страната за по-малко от 12 месеца, 24,45 % са декларирали, че са македонци, а 66,36 албанци, 4,79 са се декларирали като турци, 1,02% като роми, 0,19% като власи и 0,35% като сърби.

Как (не) се броят българите

Данните от пребровянето на българите в РСМ е учудващо дребен. Спрямо предходното броене (1417 души или 0.073%) има двоен растеж, само че са надалеч от цифрата, в случай че към нея се прибавят над 70 000 жители на Северна Македония, които взеха български паспорти през послдните 12 години.

След преброяването в РСМ, което се организира от 5 до 30 октомври, от Културния център " Иван Михайлов " в Битоля сигнализираха, че е налице повсеместен механизъм на деяние, с който се пречи да бъдат регистрирани българите в Северна Македония. На доста места преброителите не задавали въпроса за етническата принадлежност на лицата, т.е. хората автоматизирано се записали като " македонци ". Гражданите, които се оповестили за българи, пък били постоянно и директно обиждани и унижавани от преброители, инструктори и други членове на преброителните комисии. Имало и случаи, в които в случай че един член на фамилията (първият, който се брои) се заявява като македонец, преброителят автоматизирано записва цялото семейство като " македонци ". Имало е доста недоволства за тези дейности, само че единствено алегорична част от тях е била сполучливо поправена. В най-драстичните случаи от лицата, заявили се като българи, се желало да показват български държавни документи, паспорти и така нататък като " доказателство " за регистрацията им като такива (повечето македонски българи нямат българско гражданство). По-късно тези хора били регистрирани като македонци, под претекст, че не могат или не смеят да показват подобен български документ. Освен това заради погрешно действие на приложението, доста преброители взели данните на лист хартия и по-късно са ги въвели в заявката при персонално неявяване на жителите, като са заменили българската самоидентификация на лицата с " македонска ", показаха още тогава от Културния център " Иван Михайлов ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР