Резултатите от оценяването от 7. и 10. клас показват необходимост

...
Резултатите от оценяването от 7. и 10. клас показват необходимост
Коментари Харесай

Диян Стаматов: Резултатите от изпитите на 7-ми и 10-и клас показват нужда от промени

„ Резултатите от оценяването от 7. и 10. клас демонстрират нужда от доста съществени промени в междинното обучение. Не бива да укоряваме поколението от възпитаници, а разпоредбите, които непрекъснато нарушаваме. Ученикът е в учебно заведение, с цел да учи. Той не е там, с цел да му е забавно и развлекателно. А ученето е един необикновен труд, който се повтаря все ден в продължение на 12 години “.

Това разяснява в предаването " Тази заран " по bTV Диян Стаматов – шеф на 119 СУ " Акад. Михаил Арнаудов " и ръководител на Съюза на ръководителите в системата на националната култура в България.

“Правилата се нарушават на всяка крачка – от компромиса да напишем по-висока оценка, към обстановката да създадем по-лесно контролно, от опцията, когато родител пристигна и тропне с крайник, с цел да каже, че оценката би трябвало да е по-висока. Накрая резултатът е подобен “, изясни Стаматов.

„ В момента екипът на проф. Цоков има невероятната опция и неповторимия късмет през идващите 45 дни да направи това, което следващата година по това време, ще можем да назовем „ триумф “. Не го ли направи, следващата година ще забележим същата тъжна картинка “, счита още той.

Според Диян Стаматов би трябвало да се трансформират датите за всички изпити. Единствено и единствено държавните зрелостни изпити са си на мястото. Всичко останало е някъде разпръснато и основава безпорядък в просветителния развой. Той счита още, че би трябвало да се трансформират и критериите за оценяване.

„ От 15 май до момента образователен развой съвсем няма. От началото на седми клас учениците, с изключение на да учат за изпит, съвсем нищо друго не се прави “, означи още той.

„ Втората смяна, която би трябвало да се направи, е да се смени самият формат на изпита, с цел да няма продажби на отговори. За да не се случи това, е нужна дребна дигитализационна смяна. Самите изпити би трябвало ли да бъдат единствено по български език и по математика? Според мен би трябвало да обгръщат цялата палитра от просветителни действия, които сега се учат “, съобщи Стаматов.

„ Ако не се създадат нужните промени, и следващата година ще водим същия диалог. Министрите на образованието в Министерския съвет стоят най-далече от министър-председателя и най-близо до вход-изход. Проблемите на образованието не се заключават в мярка. Мярката е, когато към този момент има пожар. Трябва да се откри министър, който да се оправи с ситуацията с учебниците и тяхното отпечатване, с образователното наличие и с куп други неща, за които един министър няма по този начин власт ", коментира някогашният министър на образованието проф. Тодор Танев.

" Трябва да има промени и в закона. Докато страната стои начело на образованието – дава дилемите и бумащината на учителите, и откъм гърба. Във Финландия, която непрестанно е давана за образец, страната е единствено най-после “, уточни още той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР