Резултатите от ново изследване навеждат на мисълта, че излагането на

...
Резултатите от ново изследване навеждат на мисълта, че излагането на
Коментари Харесай

Дори мисълта за кафе може да разбуди мозъка

Резултатите от ново проучване навеждат на мисълта, че излагането на неща, които припомнят на хората за кафе, може да "разбуди " мозъка по същия метод, както действителната консумация на напитката, заяви Юнайтед прес интеренешънъл.

"Кафето е измежду най-популярните питиета и за резултата от него се знаят доста неща - съобщи един от създателите на проучването Сам Малио от университета в Торонто. - По-малко обаче се знае за резултата от него в психичен проект или казано с други думи, по какъв начин визията на нещо, което припомня за кафе, може да повлияе върху мисленето ни ".

Той увери, че даже гледането на неща, които припомнят за кафе, може да "разбуди " мозъка на фен на напитката. "Хората постоянно попадат на знаци, свързани с кафе, или мислят за напитката, без в реалност да я гълтам - сподели той. - Искахме да установим дали има връзка сред кафето и сходно разбуждане и дали в случай че изложим хора на свързани с напитката знаци, физиологичното им разбуждане ще се усили, като че ли фактически са пили кафе. "

Когато приказваме за разбуждане, става въпрос за мозъчни зони, които са задействани до положение на зоркост, означиха учените. Онова, което провокира разбуждането, може да са страсти, невротрансмитери в мозъка и даже потреблението на съдържащи кофеин питиета.

За задачите на проучването Малио и сътрудниците му сравнили свързани с кафе и чай знаци измежду представители на западна или източна просвета. Онези, които били изложени на свързани с кафе знаци, решили като по-кратко миналото време и мислите им били свързани с по-конкретни неща. Субективното и физиологично разбуждане евентуално изяснява този резултат, заключиха учените. Но не всеки е подтикван по този метод. "Свързаните с кафе знаци не провокират сходно разбуждане измежду представителите на източни култури, евентуално тъй като тези култури не са доминирани от кафето - разясни Малио. - В Северна Америка е известно визията за началник, който бърза за работна среща с тройно еспресо в ръка, т.е съществува връзка сред приема на кофеин и разбуждането, каквато евентуално липсва в други култури. "

Резултатите от проучването са оповестени в Concsiousness and Cognition.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР