Резултатите от изпитите за седми и десети клас повтарят тенденциите

...
Резултатите от изпитите за седми и десети клас повтарят тенденциите
Коментари Харесай

Цоков: Ще работим за намаляване на административната тежест върху учителите

Резултатите от изпитите за седми и десети клас повтарят трендовете от предишните години, сподели министърът на образованието проф. Галин Цоков пред .

Положителното е, че резултатите по български език и литература са по-добри, при изпита по математика наклонността остава резултатите да са по-ниски, разяснява министърът. Тази година седмокласниците са повече, може би към 2400, означи той. 

Външното оценяване е обвързвано с образователното наличие и стратегии, би трябвало да се направи обзор на образователните стратегии, счита Цоков.

Според него при този обзор образователните стратегии би трябвало първо да бъдат освободени от фактологическа тежест. И второ, тези образователни стратегии да станат по-рамкови, по-интегрирани и знанията да бъдат директно свързани с практиката. Акцентът не би трябвало да бъде върху знанието и неговото възпроизвеждане, а върху образуване на умения и подготвеност, уточни министърът. 

Той е на мнение, че е значимо по какъв начин въз основата на образователните стратегии ще се промени и оценяването.

Цоков изясни, че тази смяна минава през насочване към формиращо оценяване, посредством следене на достиженията на всеки възпитаник. „ Що се отнася за такива изпити, външно оценяване - включване на повече задания с практическа ориентираност, на повече задания, които изискват критическо мислене, а не възпроизвеждане и зубрене ", съобщи той.

„ Поколенията са разнообразни, условията на пазара на труда се разнообразни, едно проучване във Англия демонстрира, че 65% от първокласниците ще упражняват специалности, които още не са основани “, сподели още министърът на образованието. 

Според него по-гъвкавите и насочените към бъдещето просветителни системи придвижват акцента от знанията към уменията и връзките, с цел да могат младежите да се оправят с усвояването на всяка нова специалност. 

Начална стартова заплата за един млад преподавател съгласно плановете ще е 1700 лв., сподели проф. Галин Цоков и означи още, че ще се работи за понижаване на административната тежест върху учителите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР