Резултатите от финансовата политика, която се провеждаше през последните две

...
Резултатите от финансовата политика, която се провеждаше през последните две
Коментари Харесай

Любомир Дацов: Две години грешна политика, ще платим своята цена

Резултатите от финансовата политика, която се организираше през последните две години, към този момент са ясни. Още през цялото време тази политика беше неправилна и в този момент ще платим нейната цена.

Еднократният налог, който се предлага няма да реши структурните ни проблеми и ще са нужни доста по-големи старания, с цел да се върнем по пътя на уравновесените бюджети и да не бъдем глобени от Европейската комисия.

Колкото по-консервативна е финансовата политика, толкоз по-бързо ще намалее инфлацията и ще се върне към естествените равнища.

Това съобщи в изявление за БГНЕС финансистът Любомир Дацов, някогашен заместник-министър на финансите (2001 – 2009 г.).

Той акцентира, че „ има дълбоки нарушавания в балансите на бюджета и диспропорции, които са настъпили “.

„ Ние отново се върнахме на равнището, в което би трябвало да вършим структурни промени в бюджета и в обособените браншове, с цел да можем да ги усъвършенстваме и да влезем в границите на бюджет с недостиг от 3%, каквито са условията на Европейската комисия. Независимо кой ще е на власт – дали ще са служебни, или постоянни кабинети, те би трябвало да преследват бюджети с дефицити под 3%, в случай че не желаят да изпаднем в процедура за свръхдефицит “ , предизвести финансистът.

Той е безапелационен, че еднократният налог, който се предлага, не взема решение структурните проблеми, които съществуват. „ От позиция на постигането на един уравновесен бюджет, би трябвало да се направи освен това “, добави Любомир Дацов.

Според него сега се намираме в този стадий, когато се видяха резултатите от финансовата политика, която беше прокламирана през последните две години и никой не смееше да каже, че царят е гол. „ Експертите постоянно сме казвали още през цялото време, че това е неправилна политика в неверна посока, която ще има своята цена “, съобщи финансистът.

Той счита, че данъчните облекчения би трябвало да отпаднат. „ Еднозначно. Това беше неприятна процедура, неприятна политика. Всички данъчни облекчения трябваше да отпаднат, а не изборно, както го направиха “, сподели Дацов.

Минимално би трябвало да бъдат открити сред 3-4 милиарда лева

Не обръщайте внимание на бюджета на касова съществена. Ние приказваме, че покриваме стандартите и индикаторите, само че тези стандарти се пресмятат на по този начин наречената начислена база за задачите на Брюксел. Има доста огромна разлика сред това, което демонстрира националната методология, като осъществяване, и това, което е за задачите на Брюксел . Там не е допустима играта с финансовите разноски. Сега доста постоянно чуваме, че тъй като нямаме потенциал няма да осъществим заложените финансови разноски и това ще усъвършенства недостига. За задачите на Европейски Съюз еврофондовете се калкулират колкото влезнали, толкоз и излезли. Това е правилото на балансираност “, съобщи Дацов. Според него държавното управление все още се стреми не да покаже недостиг на касова основа: „ На касова основа би трябвало да се излезе най-много на 1% недостиг, с цел да се получат тези 3% на начислена база за задачите на Брюксел “.

При инфлация, заложена в границите на 8% и стопански напредък сред 1,2-1,4%, каквито са оценките за идната година, се оформя към 180 милиарда лева Брутният вътрешен продукт.

„ Може да бъде и 195 милиарда лева, само че тогава инфлацията ще бъде двойно по-висока – 14-15%. Има директна връзка сред равнището на недостига и на инфлацията сега в България . Колкото по-консервативна е политиката, толкоз по-бързо ще намалее инфлацията и ще се върне към естествените равнища “, безапелационен е Любомир Дацов.

Той счита, че има най-малко няколко въпроса, по които би трябвало да се вземе политическо решение.

Не бих направил този еднократен налог, а бих вдигнал Данък добавена стойност на 22%. Това е доста сериозна политическа стъпка, която има плюсове и минуси, само че по-скоро е плашеща. От позиция на индиферентност на налога и постигането на макроикономическите цели, това е доста по-добро решение. За да се понижи недостига е доста по-добре, да се ограничи потреблението, с цел да има влияние върху цените предизвикай малко изкуствена рецесия с тези 22% налог и по-късно върни нещата, когато те се възстановяват “, предлага специалистът.

Тук стоят два въпроса, които са стратегически и са свързани със секторни промени. Единият е обвързван с повишението на здравната вноска до 12%, което беше планувано да се случи още в самото начало, когато е залагана здравната промяна. Другият е обвързван с пенсионната система, която не може да продължава по този метод.

Според него изпреварващото повишаване на пенсиите, което наблюдавахме през предходната година, в този момент ще докара до това те да бъдат замразени.

„ Единственият метод да изведеш натиска от първия дирек е като развиеш втория. Там въпросът за спомагателните 5% за обществените осигуровки стоят. Няма смисъл да има втори дирек на пенсионната система, в случай че се стои с тези пенсионни вноски там. Безсмислено е да отива някакъв запас на открито, имитираме пенсионна система, само че тя не работи по този метод. Не ми се вижда реалистично, че ще намалеят осигуровките за първия дирек, с цел да ги прехвърлим към втория. Тук отново стои политически въпрос какво ще вършим с тези вноски. 5% е доста значително нарастване “, счита Дацов.

И най-после децентрализацията на общините и промяна на взаимоотношенията сред тях и централната власт.

„ Три огромни въпроса, които стоят и са на дневен ред да се вземат решение. Те би трябвало да получат политически отговор. Имаме голям проблем с данъчната система. Трябва ясно да кажем дали ще усилваме налозите, поради увеличението на разноските и дебалансирането на бюджета “, съобщи Любомир Дацов.

Източник:
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР