Резерв от 340 млн. лв. ще осигури финансова подкрепа за

...
Резерв от 340 млн. лв. ще осигури финансова подкрепа за
Коментари Харесай

340 милиона лева за бизнес и граждани при нова Covid вълна

Резерв от 340 млн. лева ще обезпечи финансова поддръжка за търговци, жители и затворени бизнеси при положение на четвърта вълна на пандемията през есента. Такъв текст е очакван в прегледания на изключително съвещание на НСТС законопроект за смяна на държавния бюджет за 2021 година

Идеята е да има финансов запас до края на 2021 година, с който да се продължат настоящите ограничения. Една от тях е, която ще продължи да работи до края на актуалната година, съобщи вестник " Монитор ".

Заложен е растеж от 3,5 на 100 на Брутният вътрешен продукт, средногодишна инфлация от 2% и коефициент на безработица 5,3%. Приходите скачат с 2,1 милиарда лева – от 47,5 милиарда лева на 49,6 милиарда лева, а разноските с 1,8 милиарда лева – от 52,4 милиарда лева на 54,2 милиарда лева Парите ще се употребяват за обезпечаването на обществени заплащания, за подгисуряване на здравната система и бизнеса при по-тежка Коронавирус рецесия. И въпреки всичко, макар нарастването на разноските, в недостига ще има нищожен спад от 0,3 на 100.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Служебното държавно управление предложи предстоящата актуализация на...

По време на съвещанието работодатели и синдикати поддържаха препоръчаните промени. Пламен Димитров от КНСБ разяснява, че препоръчаната актуализация в действителност е чакана отдавна от работодатели и синдикати, които още напролет на предходната година също предложили смяна на заложените параметри.

" Тези 1,8 милиарда лева спомагателни доходи са извънредно значими и доста организации чакаха това да се случи. Подкрепяме философията на актуализация, тъй като тя не орязва други разноски за сметка на тези, които в този момент се прибавят ", сподели още Димитров. " Всички от пролетта чакахме актуализация, скъпото е, че тя не се случва за сметка на нарастване на недостига ", сподели и Радосвет Радев от БСК.

" Тази актуализация е направена при допускане за тежка Коронавирус рецесия по сходство на това, което имахме предходната година – ноември и декември. Съответно заложените параметри на инфлация и напредък са съобразени с подобен сюжет ", разяснява пред медиите служебният министър на финансите Асен Василев.

Идеята на актуализацията е да може новото държавно управление да се оправи, при положение на тежка рецесия, и да има финансов запас, без да е нужно да се подхващат незабавни или изключителни ограничения за финансите на страната. Той е безапелационен, че спомагателните доходи от 2 милиарда лева са " изцяло действителни " и все още огромна част от тях са към този момент осъществени.

По време на днешната среща бе направено и предложение за нарастване на квотата за ваучери за храна. Припомняме, че с последния Закон за държавния бюджет, само че в това време общата квота остана непроменена на равнище от 350 млн. лева Според Пламен Димитров от КНСБ за това ще бъдат нужни към 40 млн. лева нарастване, само че те няма да са пари от бюджета, а от самите работодатели.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР