Рейтинговата агенция Fitch (Фич) повиши дългосрочния рейтинг на Обединена българска

...
Рейтинговата агенция Fitch (Фич) повиши дългосрочния рейтинг на Обединена българска
Коментари Харесай

ОББ с най-висок кредитен рейтинг в България по оценка на Fitch

Рейтинговата организация Fitch (Фич) увеличи дълготрайния рейтинг на Обединена българска банка (ОББ) за повторно тази година след придобиването ѝ от белгийската финансова група KBC. Така, в границите на няколко месеца, рейтингът на ОББ беше повишен с невижданите 7 равнища – от ‘B+’, през ‘BBB+’ до актуалното си най-високо равнище в 25-годишната история на Обединената банка и на българската банкова система – ‘A-‘.  

Това се случи броени дни, откакто на 1-ви декември същата организация разгласи, че покачва дълготрайния рейтинг IDR на България на ‘BBB’ от ‘BBB-‘. В същото време таванът за България беше нараснал на ‘A-‘ от ‘BBB+ ”. Увеличеният дълготраен рейтинг на ОББ на процедура значи, че той към този момент надвишава с едно равнище този на страната.

Рейтинговата организация усилва и рейтинга за поддръжка (SR) на ‘1’ от ‘2’, краткосрочния рейтинг на за несъблюдение (IDR) – на ‘F1’ от ‘F2’, и трансформира вероятността на „ постоянна “ от „ положителна “.

Повишените дълготраен рейтинг IDR и рейтинг за поддръжка (SR) на ОББ отразяват визията на Фич за налична евентуална поддръжка от компанията-майка – KBC Bank (с рейтинг ‘A’, Позитивна перспектива). Стабилната вероятност отразява тази на българската страна.

В известието си до медиите организацията оповестява, че ОББ е основана в района Централна и Източна Европа, който е стратегически значим за KBC. В тяхната оценка означават още, че синергията на банката с компанията-майка е мощна. Взимат поради също по този начин, че ОББ е съвсем напълно благосъстоятелност на KBC, както и високото равнище на управническа и операционна интеграция. „ Според нас, каквато и потребност от поддръжка да има ОББ, тя ще бъде относително дребна за опциите на компанията-майка да я даде. Това отразява солидния кредитен портфейл на притежателя и относително дребния размер на българското сдружение “, допълват от рейтинговата организация.

 „ Безпрецедентното нарастване на рейтинга на ОББ е явен знак за стабилността на институцията след придобиването ѝ от белгийската финансова група KBC. ", коментира Главният изпълнителен шеф на Обединена българска банка и Кънтри управител на КВС Груп за България, Петър Андронов. " Постепенно и с бързи темпове съумяваме да превърнем новата обединена банка в извънредно благонадежден и важен финансов сътрудник с европейско качество. Заслужила доверието и позитивната оценка на топ рейтинговата организация Fitch, имам вяра, че тя ще заслужи и доверието на клиентите на ОББ и СИБАНК, чието юридическо сливане следва “, добави той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР