Рей Епс, протестиращ в центъра на крайнодесния заговор на 6 януари, обвинен за бунта на Капитолия

...
Рей Епс, бивш морски пехотинец и поддръжник на Тръмп, който
Коментари Харесай

Рей Епс, бивш морски пехотинец и поддръжник на Тръмп, който стана център на конспиративната теория за бунта на Капитолия на 6 януари обвинен във връзка с бунта, според съдебни документи, подадени от Министерството на правосъдието.

Epps е обвинен в нарушаване на обществения ред или разрушително поведение на ограничени основания. Очаква се той да се яви в съда в сряда за споразумение за признаване на вината.

В годините след бунта през 2021 г. Epps беше обвинен, че е държавен завод на 6 януари 2021 г. Крайнодесните теоретици на конспирацията смятат, че той беше част от заговор за превръщането на мирния протест в насилствено нападение срещу Капитолия на САЩ.

ФБР през април отговори на многократните запитвания на „60 минути“ по въпроса с изявление, в което се казва: „Рей Епс никога не е бил източник от ФБР или служител на ФБР."

Комисията на Камарата на представителите, разследваща бунта от 6 януари, преди това потвърди твърденията на Епс, че той никога не е бил информатор на ФБР.

Епс за първи път чува за планове за протест във Вашингтон през декември 2020 г., каза той пред "60 минути". През този месец тогавашният президент Доналд Тръмп туитна за „голям протест“ на 6 януари 2021 г. и призова поддръжниците да „бъдат там, ще бъде диво!“

Епс, който вярваше, че изборите са имали беше откраднат от Тръмп и се насочи към Вашингтон за това, което смяташе за легитимен политически протест, каза той. Епс пристигна на 4 януари и присъства на протест на 5 януари, където напрежението беше високо. Събитието беше предавано на живо онлайн и видеото засне как Епс вика към тълпата. На 6 фута 4, Епс, носещ яркочервена шапка на Тръмп, се открояваше.

„Ще го разкрия, вероятно ще отида в затвора за това“, чува се да казва Епс. „Утре трябва да влезем в Капитолия! В Капитолия! Мирно! Мирно.“

Мисловният му процес, каза той, беше, че те ще обкръжат Капитолия и ще протестират мирно. На следващия ден той продължи разговора.

"Отиваме в Капитолия, където са нашите проблеми", каза той на митинга на 6 януари. „Това е посоката!“

Докато Тръмп все още говореше на поддръжниците си, Епс се приближи до Кръга на мира извън Капитолия, където протестиращите за първи път се изправиха срещу полицията. Той дръпна един развълнуван бунтовник настрана и каза нещо. Конспираторите наричат ​​това димящо оръжие, защото секунди по-късно първият полицай на Капитолия падна.

Епс каза пред „60 Minutes“, че се е опитвал да успокои бунтовника.

„„Пич, ние не сме тук за това. Полицията не е враг ," или нещо подобно", спомня си думите на Епс.

Епс никога не е бил виждан да влиза в Капитолия или да извършва акт на насилие този ден. Той каза пред "60 минути", че е тръгнал, за да помогне за евакуацията на ранен мъж по времето, когато бунтовниците нахлуват в сградата на Капитолия.

Неговият племенник му изпрати съобщение, призовавайки го да остане в безопасност, каза той за " 60 минути." Тогава Епс изпрати това, което се превърна в спорен текст - и евентуално доказателство за теоретиците на конспирацията.

"Аз бях отпред с няколко други", пише Епс в текста. „Аз също го организирах.“

Епс призна, че е насочил хората към Капитолия. Той каза пред "60 минути", че просто се "хвали" на племенника си в текста.

Комисията на Камарата, разследваща бунта попита Епс за текста. Той каза, че по време на отговора си не е знаел, че хората нахлуват в Капитолия.

„Бях доста горд, че всички бяхме там“, свидетелства той. „Искам да кажа, че не се гордея с някои хора, но за мнозинството от хората там те бяха доста миролюбиви хора. Искам да кажа, те бяха като мен. Атмосферата беше добра, с изключение на тези хора, които се опитваха да го поемат в друга посока."

Епс се върна у дома на 8 януари и чу, че ФБР го издирва. Той се свърза с тях и разговаря с ФБР два месеца по-късно в полеви офис във Финикс, Аризона.

Четири месеца по-късно ФБР премахна снимката на Епс от издирваните плакати. Човекът от Аризона смяташе, че проблемите му са приключили, но те само се засилиха, когато конспирацията за него се разпространи.

Конспирацията за Епс беше публикувана за първи път в Revolver News, маргинален консервативен уебсайт. То се разпространи до Fox News, членовете на Конгреса и самия Тръмп.

„Не гордите момчета са тези, които участват в първоначалното нарушение“, каза по-рано конгресменът Мат Гетц, републиканец от Флорида. „Това е Рей Епс точно в този момент.“

В годините след 6 януари Епс е бил изправен пред тормоз и смъртни заплахи, каза той пред „60 минути“. Той и съпругата му Робин Епс продадоха ранчото и бизнеса си.

През юли Epps заведе дело срещу Fox News за клевета. Делото, заведено във Върховния съд на Делауеър, обвинява Фокс в „създаване и разпространение на разрушителни теории на конспирацията“ и в безразсъдно пренебрегване на истината.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР