Революцията на изкуствения интелект и ролята му за образованието като

...
Революцията на изкуствения интелект и ролята му за образованието като
Коментари Харесай

Експерт: Поколението Z ще трябва да сменя професии през пет- шест години

Революцията на изкуствения разсъдък и ролята му за образованието като средство за превъзмогването на неравенства, разискаха специалисти на полемиката “Цената на персоналния преход – зелен, цифров и демографски ”, която се организира през днешния ден в София ивент център. Събитието е проведено от Фондация " Фридрих Еберт " - България, Института за обществена интеграция и Фондацията за европейски прогресивни проучвания към Партията на европейските социалисти (ПЕС).

Бъдеще няма. То не е нещо, което ни се случва, а нещо което ние случваме. Бъдещето не е предопределено, сподели Доброслав Димитров, ръководител на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) и Българската работодателска асоциация новаторски технологии (БРАИТ), представен от Българска телеграфна агенция. По думите му това е значимо, тъй като доста хора считат, че в бъдещето ще има изкуствен интелект (ИИ), а това към този момент е реалност.

Това, което се случва сега, става доста бързо. Времето, за което би трябвало да се приспособяваме, става по-кратко, уточни Димитров. Според него демокрацията или по-свободният метод на живот е по-ефективна система за нововъведения. Именно когато една страна е по-иновативна, тя е по-богата, означи той. Ако нямаме положително, мощно ляво, не можем да имаме и мощно дясно. За да е добре едно общество, би трябвало да имаме и от двете и да се балансират, сподели той.

Според Димитров животът е преход с провокации, с които би трябвало да се оправим. Той означи, че към този момент се намираме в петата индустриална гражданска война на ИИ, а всяка последваща гражданска война ще се случва внезапно и бързо от тук нататък. Милиард хора би трябвало да се преквалифицират до 2030 година Поколението Z ще би трябвало да сменя специалности през пет- шест години, с цел да се приспособява към провокациите на деня, означи Димитров. Той уточни, че има разрастващи се и догонващи стопански системи. По думите му страната ни е от привилегированите, защото имаме обичаи в образованието. Проблем е обаче, че не всяко дете схваща какво се написа на дъската, по тази причина има и просветителна бездна, изясни Димитров.

Проблемът не е в знанията, в информацията, а в това да открием коя информация е значима. Трябва да разтоварим образователните стратегии и да накараме децата да мислят, означи Димитров. Решението на проблемите се корени в ИИ, тъй като той е огромният изравнител на благоприятни условия. ИИ може да преподаде урока на всяко дете по метод, по който да го разбере и ИИ няма да загуби самообладание, с цел да изясни още веднъж, добави той.

Димитров съобщи, че за първи път страната ни има късмет за еднакъв старт във връзка с ИИ. Сега е моментът да сме бързи и адаптивни. Можем да сме водачите, сподели още той.

Образованието за нас е национална полезност, сподели Наталия Митева, заместник-министър на образованието и науката. Има доста положителни триумфи, върху които да стъпим, влизайки в новата ера на ИИ. Образованието е най-мощният изравнител на благоприятни условия или по-скоро може да бъде, разяснява тя.

Според Митева образованието би трябвало да бъде насочено не към действия, а към резултати, а това изисква смяна в мисленето. ИИ към този момент е в образованието, означи Митева. Нашата цел е да освободим повече време на учителите да работят с учениците, добави тя. Митева уточни, че е извънредно значимо да бъде изменена формата на външното оценяване.

До 2030 година вследствие на ИИ над един милиард работни места ще претърпят промяна, сподели проф. доктор Миглена Темелкова, ректор на Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи. По думите ѝ това слага просветителните системи пред големи провокации.

Според Международната организация по енергетика до 2030 година в международен мащаб ще има нужда от нови 14 милиона зелени работни места, уточни проф. Темелкова. Global Green Skills Report на Linkedln от 2022 година сочи, че броят на работните места, изискващи зелени умения, е повишен приблизително с 8% годишно през последните няколко години, означи тя.

Човечеството е прежиляло доста революции, само че ИИ не е една от тях, тъй като никоя от тях не е конкурирала индивида като сума от качества, уточни Иво Христов, член на Екологичен потенциал от Групата на S&D. Човекът е единственият жив тип, който оспорва съществуването на Бог, добави той. Христов съобщи, че ИИ е наше създание, а нашият човешки тип ще има проблем с него - че ще може да го отхвърли. Проблемите на ИИ са към този момент тук паралелно с опциите, означи Христов. По думите му в демокрацията ИИ към този момент слага голям брой провокации като диипфейк технологията, която може да сътвори политик с глас и сходство.

Ако сме оптимисти, в наши ръце е да градим бъдещето. Опитът демонстрира, че от дълго време е изгубена думата на политическия спор и бизнесът води, сподели Христов. Виждаме епичната борба за запазване на европейската борба от генетично модифицирани организми интервенции, притеснявам се, че същото ще стане и с ИИ, добави той.

Изкуственият разсъдък е инструмент, който можем да овладеем в наша изгода, счита Елена Йончева, член на Екологичен потенциал от Групата на S&D. Йончева описа, че е задавала въпроси на ChatGPT и е получила справедливи отговори и разбор.

ИИ може да бъде наш помощник и помощник, само че за избрани среди съставлява голяма заплаха, изключително за тези, които се пробват да трансфорат публицистиката в инструмент за пробутване на политически и корпоративни принадлежности, разяснява тя.

ИИ, в случай че не бъде питомен и овладян в правилната политическа посока, може да бъде наш доста огромен съдружник, сподели Йончева. Според нея би трябвало да има конкуренция сред другите платформи за ИИ. Конкуренцията ще парира опитите за неговия надзор. По думите на Йончева би трябвало да има регулации, само че минимални, с цел да има условия за конкуренция.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР