Reuters Освобождаването на честотите за 5G и предлагането им на операторите

...
Reuters
Освобождаването на честотите за 5G и предлагането им на операторите
Коментари Харесай

Vivacom: Освобождаването на 5G честотите ще отключи 800 млн. лв. инвестиции

 Reuters Освобождаването на честотите за 5G и предлагането им на операторите на рационална периодичност в идващите 3-4 години ще отключи вложения от промишлеността в размер над 800 млн. лв..  Това разяснява по време на събитие за публицисти основният изпълнителен шеф на Vivacom Атанас Добрев.

“В момента работим с Комисията за контролиране на известията и с Министерството на превоза и се надяваме това да докара до лицензи за 5G през идната година ", разяснява Добрев.

Той обаче е безапелационен, че новото потомство мобилни мрежи мъчно би могло да навлезе, без у нас да се направи смяна в строителното законодателство.

“В момента има наклонност към превръщане на политическата воля и разпознаването на това, което преди три години повдигнахме като въпрос. Имаме плаха вяра, че това също ще се промени. Освен лицензите, фактически би трябвало улеснение на режима за слагане на нови технологии на съществуващи уеб сайтове. Това е по-голям проблем за навлизането на 5G в България даже от комерсиалната война ", разяснява Добрев.

Той обясни, че сега четири онсновни честотни обсега имат някакъв проблем. При 700 MHz, който ще бъде покритието на 5G на необятни територии, придвижване няма. “Ако продължи да се работи по метода, по който се работи сега, преди 2023-2024 година тази част от спектъра няма да бъде освободена ", твърди Добрев.

При 800 MHz, който ще се употребява по-скоро за 4G мрежата, има очаквания за освобождение на спектъра към края на 2020 година, а при по-сериозна работа, евентуално през 2021 година на него може да има действително 4G.

“При 1800 MHz има 20 MHz, които са заети от две компании, които действително видяно нямат клиенти и не влагат, само че заемат честотен запас. Тук чакаме решение също към 2021 година ", изясни Атанас Добрев.

В частта от 2600 MHz КРС даде краткотрайни честоти на трите оператора и от юли месец тази година те ще могат да започват 6-месечни проби, в това число и търговски, на 5G.

“Надяваме се при започване на идната година тази част от спектъра да бъде препоръчана на рационални цени ", уточни Добрев. “Надяваме се в границите на тази година да станат три неща - да бъде освободен остатъчният набор, да бъде разрешено да се употребява за 5G, тъй като сега не е, и да бъде поставена цената му на рационално равнище. В резултат от това може би някакво комерсиално 5G покритие ще има в някакъв миг следващата година. Колко бързо ще е това 5G покритие, зависи от това дали ще има смяна в строителното законодателство през 2019 година "

Същевременно комерсиалната война сред Съединените щати и Китай може да има отражение и върху България, в случай че се задълбочи и това засегне свободното придвижване на технологии, с което светът е привикнал. “Ако комерсиалната война се задълбочи, тя ще засегне и България и ще станем очевидци на по-бавно развиване на технологиите ", безапелационен е Добрев.

“За мен всяка спънка в търговията води до понижаване на изгодите за двете враждуващи страни ", изясни той, допълвайки, че задълбочаването на спора ще засегне интегрираните международни доставки на технологии и ще фрагментира бранша.

По думите на Атанас Добрев, представени от " Инвестор ", този сюжет ще докара до по-бавно развиване на стопанските системи, на нововъведенията, ще понижи конкуренцията в 5G, както и темповете на целия софтуерен напредък.

Във връзка с комерсиалната война, на въпрос дали Vivacom възнамерява да предлага нови модели смарт телефони от Huawei, Добрев разяснява: “Докато са в този рестриктивен режим и до момента в който Гугъл е заставен да не дава достъп до услугите си, нови модели от Huawei просто няма да има. Защо да предлагаме нещо, което потребителите няма да могат да употребяват? ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР