Рециклирането на предишни метали от електронни отпадъци е много скъпо

...
Рециклирането на предишни метали от електронни отпадъци е много скъпо
Коментари Харесай

Старото дъно на компютъра ви може да се окаже златна находка - буквално


Рециклирането на предходни метали от електронни боклуци е доста скъпо и в огромен мащаб постоянно изисква големи количества сила и доста скъпи машини за дейно преработване. Учените обаче са разкрили хранителен второстепенен артикул - суроватъчен протеин, който е в положение да извлича злато от електронни боклуци, което прави процеса на преработване доста по-ефективен, в сравнение с до момента. Благодарение на този второстепенен артикул енергийните разноски за целия развой на преработване могат да бъдат 50 пъти по-ниски от цената на златото, извлечено от електронните съставни елементи. Екипът е открил, че благодарение на този способ може да извлече към 450 mg злато от 20 дънни платки.

Този магически органически материал е под формата на суроватъчни протеини, непряк артикул на млечните артикули. Ученият Рафаеле Меценга от Департамента по здравни науки и технологии на Федералния софтуерен институт в Цюрих открива, че органична гъба, направена от суроватъчни протеини, е извънредно добра за добиване на метали от електронни съставни елементи. За да създадат тази гъба, учените денатурират суроватъчните протеини под киселинна баня и високи температури, тъй че веществото да се трансформира в гел. След това учените изсушават гела, създавайки гъба от фибрилите на суроватъчния протеин.

Но преди гъбата да бъде употребена, електронните боклуци би трябвало да бъдат готови, с цел да може тя да свърши своята работа. Първо, електронните боклуци се разтварят в киселинна баня, с цел да се йонизират металите; по-късно гъбата се слага в разтвора на металните йони. След като попаднат във ваната, йонизираните метали се прикрепят към протеиновата гъба, сходно на магнит, който събира железни стружки. Меценга и неговият екип от учени откриват, че множеството железни йони могат да се прикрепят към гъбата, само че златните йони го вършат доста по-ефективно.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР