Ретроспекцията на Фелини е един от акцентите от тазгодишната Киномания,

...
Ретроспекцията на Фелини е един от акцентите от тазгодишната Киномания,
Коментари Харесай

Ретроспекция на Фелини на Киномания

Ретроспекцията на Фелини е един от акцентите от тазгодишната Киномания, която се открива публично на 14 ноември. Седмица преди този момент можем да гледаме филмите на огромния италиански режисьор на безвъзмездни прожекции в кино Одеон, а заглавията са подбрани от Италианския културен институт във връзка 20 годишнината от гибелта на режисьора. В рамките на ретроспекцията ще можем да забележим някои от най-големите филми на Фелини: „ Амаркорд ", " Белият шейх, " Пътят ", " Нощите на Карибия ", " Изкушението на господин Антонио " и " Клоуните ", " Сладък живот ", " Джулиета на духовете ", " 8 и половина ", " Рим " и " И корабът отпътува ". По още една прожекция филмите ще имат и след 14-ти ноември в кино Люмиер.

Федерико Фелини е едно от най-големите имена на италианското и международното кино. Пътят в специалността му е открит от различен огромен занаятчия – Роберто Роселини, с който работят по „ Рим, открит град “, „ Паиза “ и „ Любовта “. Първият му независим пробив в киното е „ Пътят “ 1954 година, който печели Сребърен лъв във Венеция и Оскар за задграничен филм. Това е първият филм, в който играе брачната половинка на Фелини – Джулиета Мазина, която след това прави и една от най-силните си функции в „ Нощите на Кабирия “. Следва срещата му с огромния Марчело Мастрояни, която ражда още един именит креативен дует и филмите „ Осем и половина “ и „ Сладък живот “ – и двата - скандални, и двата – шедьоври.

В интервютата, които дава, Фелини постоянно признава, че му е мъчно да приказва за себе си и че филмите, които прави, приказват за него по-добре. В тях в действителност има доста автобиографични детайли, само че също и доста наблюдения върху живота на родната му Италия, които постоянно не се харесват на мнозина. Възприеман е меко казано спорно, а огромните му филми, най-много Dolce Vita повдигат заболели за обществото въпроси и разбунват духовете като в никакъв случай до тогава.

Ако не сте гледали някой от филмите на Фелини или сте ги позабравили, в този момент е моментът да си спомним за него.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР