Ретроспекцията на четирите управленски мандата на Борислав Михайлов като президент

...
Ретроспекцията на четирите управленски мандата на Борислав Михайлов като президент
Коментари Харесай

Скандалите, които съпътстваха управлението на Борислав Михайлов в БФС

Ретроспекцията на четирите управнически мандата на Борислав Михайлов като президент на БФС приключва с моментите, които той несъмнено не желае да си спомня през тези 16 години. В някои той бе замесен не по свое предпочитание, а други станаха с интензивно негово присъединяване. Включени са и част от скандалните моменти в българския футбол - нормално приключили без особена реакция от страна на БФС, на правилото на " снишаването ".

 

Христо Стоичков

Може би най-тежките обвинения, отправяни към Борислав Михайлов, идват от Христо Стоичков. След напускането си като селекционер на националния тим той зададе няколко въпроса към президента на БФС, в това число и дали е идвал в хотелската му стая с предложение да бъде организиран мач на България. След това, като треньор на " Литекс ", Стоичков продължи огъня против Михайлов.

" Да, оня с перуката е същият, където е във футболния съюз. Той също е отпадък. "  И още от престоя му в Ловеч: " Ще сезирам господин Цацаров (б.р. - тогавашния основен прокурор). Няма повече да го очаквам тоя (б.р. - Борислав Михайлов). Час по-скоро би трябвало всички да го видят какъв е и да се озове там, където му е мястото ".

Президентът на БФС отвръщаше непроменяемо, че не се сърди на Стоичков и постоянно го е обичал.

 

Съмненията към националния отбор

Доколко са правилни изказванията на Стоичков за уговарянето от страна на Михайлов си знаят най-добре двамата. Но при сегашния президент на БФС националният ни тим се набърка в много съмнителен мач.

Става въпрос за контролата с Естония, играна през февруари 2011 година в Анталия. Мачът завърши 2:2, като и четирите гола бяха вкарани от дузпи - множеството много дискусионни. Рефер бе унгарецът Колош Ленгел. Мачът провокира интернационален отзив. В Унгария правата на съдията бяха спрени до живот, откакто се удостовери, че той е взел участие в манипулирането на резултата.

Само че за какво бе замесен отборът на България и името на страната бе опетнено? От БФС обясниха, че са били подведени от компанията организатор  " Фути Медиа " от Тайланд. Не са ревизирали добре източника за поканата за мача. По това време Лотар Матеус бе селекционер на българите и беше гневен, че името му е намесено в този гръмък скандал.

По-късно Матеус описа в автобиографичната си книга " Всичко или нищо " следното: " Още в самото начало ми се стори необичайно, че президентът Михайлов доста упорства да изиграем съответна другарска среща. Съперник ни бе Естония, само че дуелът трябваше да се организира в турския курорт Анталия. Имам очевидци, че седмици наред се противях на този безусловно непотребен мач. Това не бе първият сходен случай. Четири месеца по-рано се изправихме против Саудитска Арабия в Истанбул (б.р. - победа с 2:0). Двубоят се състоя пред 150 фенове на подготвително игрище. Предишната вечер трябваше да се готвим на терен отвън града, който бе осветлен от 4 смехотворни крушки. Не можехме да виждаме топката. Когато желаех пояснение, ми споделиха, че такива маргинални срещи са по усета на компанията, която ги провежда. За конфликта със Саудитска Арабия не знам, само че за този с Естония, изгледан от 80 души, стана ясно, че е бил манипулиран. Наложи се да го махнат от всички публични статистики. "

 

Съдиите в Южна Америка и Турция

Друг неприличен миг за българския футбол е обвързван с рефера Лъчезар Йонов. Той и асистентите му - Петър Тарълов и Емил Митев, бяха на интернационален юношески шампионат в Кордоба (Арж) през декември 2010 година При това без да имат права да управляват мачове в чужбина. Йонов отсъди две доста странни дузпи на мача Аржентина - Еквадор (3:1), които учудиха дори домакините. Поведението на българина и на другия управляващ рефер (познайте - Колош Ленгел) провокира вниманието на ФИФА.

В България Йонов бе изваден вечно от съдийството. Но остава въпросът по какъв начин по този начин бе оставен да пътува по света в реферско качество. И как например същият Йонов, към този момент осъден, свири през януари 2012 година контролата " Вердер " - АЗ " Алкмаар " (2:1), дружно с Тарълов и Митев. Оказа се, че тогава е употребил самоличността на сливенския рефер Райчо Райчев. От " Вердер " се оплакаха за много необикновени решения, измежду които и продължаването на мача до 99-ата минута.

 

Любослав Пенев

Още един някогашен съотборник в националния тим скапе връзките си с президента на БФС - Любослав Пенев. И това стана след интервала, в който някогашният нападател бе селекционер на националния тим. Пенев даже се кандидатира за поста на Михайлов на конгреса през 2018 година, само че не съумя и досегашният началник завоюва четвъртия си мандат.

" Шапката от горната страна, футболният съюз отпред с Боби Михайлов. Това е истината, не би трябвало да се заблуждаваме. Защо бягаме от проблемите?! Аз не тичам, аз ги споделям. Това нещо няма да свърши добре. Михайлов споделя, че футболът бил на едно положително равнище. Той не гледа мачове, дори по малкия екран. Неговата концепция е да пътува по чужбина, напред-назад, вероятно да отиде на някой мач, както и тия към него. Това е цялата история. Пътуваме по чужбина, търсим заведения за хранене, предпочитано такива с дансинг и по този начин... Футболният съюз e една лъскава ябълка, само че е изгнила от вътрешната страна. Изгнила от какво? От алкохол, от екстри, само че не и от футбол. Това ще завърши зле ", разяснява по-късно Пенев.

 

Детекторът на лъжата в " Черно море "

Това е един от най-шумните кавги в българския футбол за целия престой на Михайлов отпред на БФС. Фактите - управлението на " Черно море " очевидно получава информация, че част от тима е играл симулативно при домакинската загуба с 1:3 от " ЦСКА-София " на 4 май 2019 година Седмица по-късно футболистите бяха задължени да се явят на детектор на лъжата. В резултат петима бяха освободени от клуба начело с капитана и легенда Георги Илиев. Останалите са вратарят Георги Китанов, бранителите Пламен Димов и Виктор Генев, и халфът Петър Витанов.

Въпреки огромните размери на скандала се създаде впечатление, че се вършат по всякакъв начин опити за потулването му. От " Черно море " обещаха декларация по въпроса, само че по този начин и не я пуснаха. Ръководството даде доказателства единствено на среща с почитатели на тима.

В БФС също се пробваха да неглижират случая. " Тази тематика се взема решение от способените органи, а не от БФС ", отсече Борислав Михайлов. И въпросът даже не бе подложен на разглеждане пред Изпълкома. Комисията " Етика и феърплей ", която другояче се самосезира за други случаи по медийни изявления, този път отхвърля да го стори, защото никой различен не бил подавал сигнал.

Това бе една от най-ярките пропуснати благоприятни условия БФС да си написа алена точка за битка с нередностите в обичаната игра.

 

Странната промяна на А група

През юли 2016 година имаше огромни маневри във футбола ни, чиято последна цел бе да се официализира преместването на " Литекс " от Ловеч в София и преименуването на клуба на " ЦСКА-София ". За това интензивно помагаха БФС и Изпълкомът, с позволението на президента Михайлов, несъмнено.

Макар форматът на А група с 10 тима да изглеждаше най-благоприятен за България, бе решено новата Първа лига да бъде увеличена до 14 отбора. Съответно трябваше да бъдат поканени още 4 клуба. Три от тях бяха от градове с кметове, издигнати от ГЕРБ (б.р. - чието държавно управление тогава управляваше) - Стара Загора ( " Верея " ), Бургас ( " Нефтохимик 1962 " ) и Горна Оряховица ( " Локомотив " ). 

" Изпълнителният комитет към БФС със свое решение закри досегашните шампионати и шампионати и анулира съществуващата разпоредба. Това означаваше, че няма по какъв начин тази Наредба да служи за образуването на Първа професионална лига. Затова бяха основани критериите, на които новите членове трябваше да дават отговор, с изключение на лицензирането. Т.е. тимът да е извършил нужните критерии за присъединяване в професионалния футбол. Бяха основани и спомагателните критерии за финансовата осигуреност, удобния терен и за осветлението. На базата на осъществяването на всички тези условия Изпълкомът предложения избран брой тимове да вземат участие в шампионата на Първа професионална лига. Т.е. той отначало образува тази лига, без да се управлява от досегашната разпоредба ", изясни изп. шеф на БФС Борислав Попов.

Спестено бе обаче, че въпросните критерии бяха комфортно заложени, с цел да бъде отправена покана към четвъртия нов член - " Литекс " / " ЦСКА-София ".

 

Публичният имидж

Като цяло рейтингът на Михайлов в публичното пространство не е доста висок, но падна още повече след странното връщане на оставката му. Явно по тази причина и той от години към този момент не върви на мачове на клубни тимове.

Дълго време президентът на футболния съюз е взиман на майтап в обществените мрежи поради бурните му танци на чалга шлагер на Преслава. Нерядко има ехидни мнения, намекващи за пристрастеността му към алкохола.  " Не съм алкохолик, какъвто желаят да ме изкарат. Това е евтина офанзива. Пия едвам по две уискита дневно ", декларира Михайлов в предаването " Спорт Мания " на Крум Савов.

Но още веднъж в обществени мрежи и жълти уеб сайтове заподозряха, че точно бурна вечер е била причина за прилошаването му на 28 декември 2019 година, по време на конференция в Белград, където той бе дружно с Бойко Борисов и Красен Кралев за разискване на взаимна кандидатура за Евро 2028 и Мондиал 2030. Тогава президентът на БФС се опря на спортния министър, който след това замаза ситуацията и изясни, че Михайлов имал болки в коляното и му станало зле поради продължителното стоене прав.

Чудно обаче в какво разположение на духа е бил президентът, когато реши да се направи на автентичен на въпрос на кореспондентка, която след сложната победа с 4:3 над Люксембург го попита по какъв начин ще се оправи националният ни отбор в този квалификационен цикъл. " Пореден цикъл? Какъв цикъл започваме? ", опита дебелашка смешка Михайлов с развеселен взор.

Той обаче си навлече гнева на хиляди почитатели и даже хора, незаинтересувани от футбола, с позорното си изсулване от стадион " Васил Левски ", с цел да не дава отговор на въпроси след домакинската загуба с 2:3 от Косово през юни 2019 година Тогава камера на bTV го засече по какъв начин слиза по стълбите от ложите и се насочва към лекоатлетическата писта, където дойде персоналният му джип , с цел да го откара през изхода за пожарни и коли за спешна помощ. Това възмути и състезателите по лека атлетика, които упражняват на въпросната писта. И всичко това коства поста на шефа на Националния стадион Георги Кузев.

Вместо извинение за това държание обаче от БФС видяха вината другаде - в bTV, чиято камера нямала право да снима. Дори бе сезиран Съвет за електронни медии, че тази телевизия снимала и по този начин нарушавала правата на УЕФА и на лицензираната Българска национална телевизия. От bTV обаче отвърнаха, и с право, че фрагментите са снимани след среднощ, т.е. не в деня на мача. Въпреки това само на bTV бе отказана акредитация за семейството против Англия на 14 октомври. В този двубой англичаните ни разгромиха с 6:0, имаше расистки кавги по трибуните и към този момент нищо друго нямаше значение.

 

" Оставката " на Михайлов

Когато президентът на БФС подаде оставката си пред Изпълкома, излезе и съобщи пред медиите: " Отдавна се замислих, че може да съм омръзнал на хората макар свършеното. Предпочетох с моята оставка да смъква напрежението от случилите се в последно време неща и дам опция на сътрудниците да работят... Идва моментът, в който търпението се изчерпва и това е повода да съм тук през вас... За футбол ще мисля след доста време, в случай че изобщо стартира да мисля за футбол ". Звучеше като да си потегля вечно от БФС.

Но 558 дни по-късно Михайлов внезапно реши да се върне. " Щастлив съм, че сварвам БФС кристално чист след куп инспекции ", посочи той един от претекстовете за завръщането си. Т.е. всички инспекции са завършили и все в интерес на БФС, съгласно него.

Всъщност не всички инспекции са приключени. По неофициална информация продължава да тече разследване за манипулиране на мач (или мачове) в българския футбол , с присъединяване на хора от високите етажи на ръководството на БФС. А другояче напълно публично - не е изчистено несъгласието със спортното министерство, откъдето си търсят по правосъден път 144 510 лева Претенцията след направена проверка е, че тази сума, отпусната за организацията на европейското състезание за юноши (до 17 г.) в България през 2015 година, е неправилно изразходена. От ММС са предложили да прекратят делото, в случай че сумата бъде възобновена. В един миг съглашението е било близо, само че в последна сметка делото продължава. Отказът от съглашение в действителност идва след завръщането на Борислав Михайлов, защото е счетено, че сходно извънсъдебно решение на казуса би означавало приета виновност от футболния съюз. Накратко - все още още не е на 100% несъмнено, че БФС е кристално чист, както твърди президентът.

Както и не е несъмнено по какъв начин по този начин внезапно са се събрали 353 молби от клубовете, в които желае да не се организира плануваният за 25 юни т.г. конгрес, а се настоява президентът, определен на конгреса (т.е. Михайлов) да си довърши мандата. Такава подписка в никакъв случай не е показвана и никой не я е виждал. В нея се усъмни надълбоко и претендентът за президент Димитър Бербатов. А точно тя бе изтъкната от Михайлов като причина за завръщането му. Но това не му попречи да съобщи: " Връщам се да свърша тази работа, за която бях определен. Да оправдая доверието на хората. "

Дали обаче тази любов към Михайлов е била спонтанна. Надвисват подозрения, че е работено по събирането на толкоз доста молби. Като доказателство е разкритието на " Сега " за бланки, раздавани от Областния съвет на БФС в Бургас.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР